:)
Natalia: obwod prostokata jest rowny 26 a pole 42.Wyznacz długosci bokow tego prostokata.
3 sty 11:28
miley: 1 równanie:
2a+2b=26
2 równanie:
a*b=42
rozwiązujesz uklad równań i uzyskujesz wynik
3 sty 11:42
miley: a wyniki to a=7 b=6 lub a=6 b=7 sa dwa rozwiązania
pozdrawiam
3 sty 11:54
Natalia: nie wiem za bardzo jak rozwiazac ten uklad...

dziekuje za pomoc
3 sty 12:04
Noah: 2a+2b=26
a*b=42
a+b=13
a*b=42
a=13−b
b*(13−b)=42
a=13−b
b2−13b+42=0 ⇒Δ=169−168=1 ⇒√Δ=1 b=6 v b=7
a=13−b
(b−6)(b−7)=0
b=6
a=7
v
b=7
a=6
3 sty 12:30
Natalia: dziekuje
3 sty 13:03