Wzór na resztę z dzielenia
Bogdan:
Zapraszam wszystkich do wyprowadzenia wzoru na obliczenie reszty r z dzielenia dowolnej
liczby całkowitej c przez dowolną liczbę całkowitą d różną od zera.
c − dzielna, c∊ℂ
d − dzielnik, d∊ℂ\{0}
r − reszta z dzielenia c przez d, r ≥ 0
31 gru 00:28
Godzio:
[x] − część całkowita liczby
| | c | | c | |
c = d * [ |
| ] + r ⇒ r = c − d * [ |
| ] |
| | d | | d | |
Doszedłem do czegoś takiego
31 gru 00:34
Godzio:
| | c | |
c = k * d + r gdzie k to jest ilość d w c inaczej część całkowita z [ |
| ] |
| | d | |
takie uzasadnienie wystarczy ?
31 gru 00:35
Trivial:
r = c mod d.
31 gru 00:43
Bogdan:
Podam przykłady:
23 : 5 = 4 + R3 (4 + reszta 3)
23 : (−5) = −4 + R3
−23 : 5 = −5 + R2
−23 : (−5) = 5 + R2
Sprawdź Godzio, czy otrzymasz takie wyniki wzorem, który podałeś. Chodzi o wzór
zrozumiały dla ucznia obecnej szkoły średniej. Wyrażenie podane przez Trivial
jest niezrozumiałe (niestety) dla współczesnego ucznia.
31 gru 00:55
Trivial: Zależy od tego, czy interesował się programowaniem czy nie.
31 gru 00:58
Godzio:
Jeszcze pomyślę
31 gru 01:01
Bogdan:
Mam Trivial na myśli dowolnego ucznia szkoły średniej, również takiego, którego wiedza
ogranicza się do obowiązkowego materiału, przyjmijmy, że na poziomie rozszerzonym.
31 gru 01:05
Trivial:
Bogdan, zależy też od tego, jaką konwencję masz na myśli. Są dwie: jedna, która dopuszcza
ujemną resztę i druga, w której reszta musi być dodatnia. Wnioskuję, że chodzi Ci o tą drugą.
31 gru 01:23
Godzio:
Nie wiem czy o takie coś chodzi, ale z tego co sprawdzałem to chyba wszystko gra
| | ⎧ | c − |d * [cd] | dla c ∊ Cnieujemnych | |
| r = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | ||c| − |d * (1 + [cd])| c ∊ C− | |
31 gru 01:30
Bogdan:
Podałem, że reszta jest nieujemna w każdym przypadku (r ≥ 0)
31 gru 01:48
Godzio:
tutaj też nigdy nie jest ujemna, przy c ∊ C− na całe wyrażenie jest nałożona bezwzględność
31 gru 01:49
Bogdan:
Godzio − wzór ma być w postaci jednego zapisu, bez rozbijania na różne przypadki
(czyli bez zapisów z klamrą)
31 gru 01:50
Trivial: O, rzeczywiście podałeś.

r ≥ 0.
31 gru 01:52
Godzio:
Pomyśle nad tym jutro o ile znajdę czas bo dzisiaj chyba już nie myślę
31 gru 01:52
AS:
r = c − k*d > 0 , k ∊ C , k największa z możliwych spełniająca warunek dla r
| | 37 | |
np. dla |
| mamy r = 37 − 2*15 = 7 |
| | 15 | |
31 gru 10:30
Mateusz: Mamy liczby całkowite c i d gdzie d≠0 co zresztą Bogdan juz zapisał oznaczmy iloraz np
przez p wtedy mozna zapisac takie równanie tzn istnieją takie liczby całkowite p i r dla
których to równanie jest spełnione przy czym musi byc warunek 0≤r≤|d|
c=pd+r
31 gru 10:41
Basia:
w tym wzorze mają występować tylko zmienne: c,d
o to chodzi
31 gru 10:42
Mateusz: Teraz pozostaje tylko z tego wyznaczyc r zresztą AS mnie uprzedził troche wczesniej kiedy
pisałem i jednoczesnie myslałem.
31 gru 10:44
Basia:
niestety nie; k też nie może się tam pojawić
31 gru 11:29
Basia:
chodzi właśnie o zapisanie k przy pomocy c,d
31 gru 11:46
AS:
[(c − d) − d] − d ... aż dojdę do najmniejszej wartości > 0
dla c = 37 , d = 15 mamy
37 − 15 = 22 , 22 − 15 = 7 , dalej 7 − 15 < 0 czyli reszta r = 7
31 gru 11:47
Basia:
nie o to chodzi !
drugi wzór Godzia (ten "z klamrą" jest dobry)
nie wiem dlaczego Bogdanowi się nie podoba
31 gru 11:51
think: reszta r z dzielenia przez liczbę całkowitą ≠ 0 d dla liczby dodatniej całkowitej c
d = cs + r → r = d − cs czyli od d odejmujemy wielokrotności dzielnika aż do otrzymania liczby
mniejszej od c ale nieujemnej np
d = 25
c = 7
r = 25 − 7 = 18 > 7 = c
r = 18 − 7 = 11 > 7 = c
r = 11 − 7 = 4 < 7 = c czyli reszta z dzielenia to 4.
W przypadku liczb ujemnych dodajemy dzielnik aż otrzymamy liczbę dodatnią
d = −17
c = 6
r = −17 + 6 = −11 < 0 dodajemy dalej
r = −11 + 6 = −5 < 0 dodajemy dalej
r = −5 = 6 = 1 > 0 kończymy dodawanie r = 1
31 gru 13:12
think: czyli proponuję funkcję signum

za moich czasów była ona w liceum, no ale czasy się zmieniły
nie koniecznie na lepsze.
31 gru 13:17
Bogdan:
Dzień dobry.
| | 1 | |
Pole trójkąta przy danych długościach boków; a, b, c i p = |
| (a + b + c) obliczamy |
| | 2 | |
z wzoru: P =
√ p(p − a)(p − b)(p − c) , długość przyprostokątnej b w trójkącie prostokątnym
przy danych długościach przyprostokątnej a oraz przeciwprostokątnej c obliczamy wg wzoru:
b =
√c2 − a2, pochodną funkcji f(x) = ax
n wyznaczamy z wzoru: f'(x) = anx
n−1, itd.
Podałem przykłady prostych wzorów, bez klamer z rozbiciem na taki czy inny przypadek,
bez wielokrotnego wykonywania jakiegoś rachunku. Jeden prosty wzór − o taki wzór chodzi
w przedstawionym zagadnieniu. W tym wzorze występują dwie dane liczby: c (dzielna będąca
liczbą całkowitą) i d ≠ 0 (dzielnik też będący liczbą całkowitą). Po wstawieniu tych dwóch
liczb do wzoru otrzymamy liczbę całkowitą nieujemną, która jest resztą z dzielenia c przez d.
Chodzi więc o prosty wzór na wyznaczenie reszty r (r ≥ 0) z dzielenia liczby całkowitej c
przez liczbę całkowitą d różną od zera.
31 gru 15:29
think: no to
r = c − ds dla ds ∊ (c − d, c >
31 gru 19:14
Godzio:
"s" nie jest dostępne
31 gru 19:15
think: a co poszło na balangę sylwestrową czy soo?
31 gru 19:20
AS: Moim zdaniem,formuły jakiej oczekuje Bogdan nie ma,gdyż zawsze będzie
wymagany iloraz c/d a tego formułą się nie znajdzie.
1 sty 09:38
Basia:
analizujemy
na czerwono jest iloraz, na niebiesko dzielnik d
| | 23 | | 23 | |
23=(−4)*(−5)+3 −4 = −[ |
| ]= −[ |
| ] |
| | 5 | | |−5| | |
| | −23 | | −23 | |
−23=5*(−5)+2 5 = −[ |
| ]= −[ |
| ] |
| | 5 | | |−5| | |
no i już widać
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku Bogdanie !
Jak zwykle miałeś rację. Taki wzór istnieje.
1 sty 10:11
Basia:
oj oczywiście nie dopisałam porządnie:
to jest wzór
| | c | |
r = c − sgn(d)*d*[ |
| ] |
| | |d| | |
1 sty 10:20
Basia:
można to jeszcze uprościć
dla d>0
sgn(d)*d = d
dla d<0
sgn(d)*d = −d
czyli sgn(d)*d = |d|
1 sty 10:31
Bogdan:
Basiu

Wzór na wyznaczenie reszty r (r ≥ 0) z dzielenia liczby całkowitej c przez liczbę całkowitą d
różną od zera:
| | c | |
r = c − |d| * [ |
| ], gdzie [x] to część całkowita liczby x. |
| | |d| | |
Życzę wszystkim w tym roku udanych odkryć
1 sty 13:16
Basia:
2 sty 19:57
ds: 5 % 2 =
16 paź 21:13