geometria analityczna
Sabina: Wykaż,że trójkąt o wierzchołkach A=(3,2) B=(6;5) i C=(1;10) jest prostokątny.Znajdź równanie
okręgu opisanego na tym trójkącie.
3 sty 15:08
Noah: pierwszy sposob chodz dlugi ale pewny jest taki ze opisz 3 proste tworzace trojkat a potem
ktoras musi byc prostopadla i to bedzi koniec dowodu
3 sty 15:13
Noah: A,C ∊pr. k C,B∊pr. l B,A∊pr. m
masz juz proste tylko trzbea to zapisac i wspolrzynki kierdunkowe 2 prostych beda spelanic
warunek a*c=−1
3 sty 15:16
Bogdan:
Oblicz długości odcinków: AB, AC, BC, weź kwadraty tych liczb i sprawdź, czy spełniają
twierdzenie Pitagorasa.
|AB|2 = (6 − 3)2 + (5 − 2)2 = 9 + 9 = 18
|AC|2 = ...
|BC|2 = ...
3 sty 15:16
Noah: tez dobre
3 sty 15:17
Bogdan:
albo obliczmy tylko same współczynniki kierunkowe prostych zawierających punkty A, B, C
| | y2 − y1 | |
z wykorzystaniem równania: a = |
| , niepotrzebne są pełne równania |
| | x2 − x1 | |
prostych.
| | 3 | | 8 | | 5 | |
aAB = |
| = 1, aAC = |
| , aBC = |
| = −1 |
| | 3 | | −2 | | −5 | |
a
AB * a
BC = −1 więc ...
3 sty 15:29
Ania: Bogdan czy ten 1 wzór |AB|
2 jest to to samo co |AB|=
√
3 sty 16:22
Sabina: Ktoś może wie czy to są te same wzory?
3 sty 16:33