kombinatoryka
asik: Czy mógłby mi ktoś pomóc i powiedzieć jak wykonuje się działania na silniach?
W pewnym zadaniu wyszło mi:
| | n! | |
rozpisałam dwumian newtona, jednak nie wiem jak mam policzyć |
| itp. |
| | 2!*(n−2)! | |
pomóżcie, bo mnie to nurtujeee
3 sty 17:47
Noah:
wiec powinno ci wyjsc
3 sty 17:49
asik: ale skad to wyszło? przecież wzór jest inny...
3 sty 17:52
asik: i skąd poźniej ten plus w n(n+1) ?
3 sty 17:54
Noah: | | n! | | n(n−1)(n−2)! | | n(n−1) | |
= |
| = |
| = |
| to jest ogolny wzor gdy mamy ze |
| | 2!(n−2)! | | 2(n−2)! | | 2 | |
k=2 wiec kolejny przykald zrobilem bazujac na tym
3 sty 17:55
asik: mógłbyś mi to policzyć do konca, bo sama sie juz pogubiłam..
3 sty 17:56
Noah: sry racja tam nie n+1 tylko n−1
3 sty 17:56
Noah: ale poweidz mi czemu jest ronwe te prawdopodobuienstwo zdarzenia A
3 sty 17:56
3 sty 17:58