Figury geometryczne
Gabi: jeden z kątów trójkąta prostokątnego ma 45 stopni =, a jeden z boków ma długość 10. oblicz ople
i obwód tego trójkąta (rozpatrz dwa przypadki
3 sty 16:40
Blondyna: Jeden z kątów trójkąta prostokątnego ma 45 stopni , a jeden z boków ma długość 10. oblicz pole
i obwód tego trójkąta (rozpatrz dwa przypadki)
3 sty 17:13
dero2005:

pierwszy przypadek (czarny)
c =
√102+102 = 10
√2
P =
10*102 = 50
O = 10+10+10
√2 = 20+10
√2
drugi przypadek (czerwony)
2a
2 = 10
2
2a
2 = 100
a
2 = 50
a = 5
√2
O = 2a + 10 = 10
√2+10 = 10(
√2+1)
3 sty 18:58
Blondyna: dziękuje!
3 sty 19:18