pomoc
john: Z Matury . Wskazówki zegara mają długości 6cm i 16cm. Oblicz jaka jest odległość między ich
końcami
o godzinie 10.00
jakas podpowiedz ?
2 sty 21:52
bart:

podpowiedz: to jest zegar na ktorym jest 10 godz
2 sty 21:56
john: a cos dalej ?
2 sty 21:59
bart: obliczymu sobie kat jaki jest miedzy wskazowkami i obliczymy sobie sinusa ;>
360
o : 6=60
x=8
√3
prosze Cie bardzo
2 sty 22:00
bart: i teraz Ci pokazalem czego nie nalezy robic
2 sty 22:02
bart: x2=36+256−192cos60o
2 sty 22:03
john: a moze pokazesz co nalezy zrobic ?
2 sty 22:04
bart: x=14
2 sty 22:04
bart: twierdzenie cosinusow zna?
2 sty 22:04
bart:

x
2=a
2+b
2−2abcosα
2 sty 22:05
john: i teraz poprostu licze x?
2 sty 22:26
bart: tak
2 sty 22:30
john: dzieki
2 sty 23:12