punkty w zaleźności od jednego parametru
dankan: Mam znaleźć rzut prostopadły punktu P=(0,0,1) na płaszczyznę π:x+y−2z+4=0
W tym celu :
Obieram na płaszczyźnie pewnie punkt Q−(A,B,C) i dowolny leżący na niej wektor np. u=(1,1,1)
Muszę współrzędne punktu Q przedstawić w zależności od jednego parametru (0bojętnie, czy x,y
czy z)
Wtedy Korzystam z prostopadłości wektorów :
PQ *u=0
(0−A,0−B,1−C)*(1,1,1)=−A−B−C−1 =0
Chcę zrobić to zadanie właśnie tym sposobem z wektorami, ale nie potrafię znaleść ogólnej
postaci punktu leżącego na płaszczyźnie.
2 sty 22:15
AS: Podaję strukturę rozwiązania zadania
Znaleźć rzut punktu P(xo,yo,zo) na płaszczyznę A*x + B*y + C*z + D = 0
a) Napisać równanie prostej prostopadłej przechodzącej przez punkt P
(x – xo)/A = (y – yo)/B = (z – zo)/C
lub w postaci parametrycznej
x = xo + A*t , y = yo + B*t , z = zo + C*t
b) Wstawić do równania płaszczyzny i obliczyć t.
c) Wyznaczyć współrzędne x,y,z.
Odp. P(−1/3,−1/3,5/3)
3 sty 09:40