plis
Natalia: Dane jest równanie 4xx−5=2. Rozwiązaniem tego równania jest liczba:
a)−5 b)5 c)−4 d)4
3 sty 10:16
Mateusz: | 4x | |
| =2 takie chyba ma byc to równanie? jesczeraz przypominam na przyszłość uzywaj do |
| x−5 | |
zapisu ułamków duzej "U"
| 4x | | a | | c | |
| =2=> moge skorzystac z własnosci proporcji tj |
| = |
| => ad=bc |
| x−5 | | b | | d | |
otrzymuje wtedy
2(x−5)=4x
2x−10=4x....x= dokoncz i ustal odpowiedz
3 sty 10:54
Mateusz: aha no i oczywiscie jeszcze dziedzina o tym zapomniałem D: x−5≠0 a więc x≠5
3 sty 10:59