Proszę o pomoc!
Tomasz:

Witam mam do zrobienia zadanie o ostrosłupie i proszę o pomoc!

Treść: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny o bokach 10,13,13. Krawędz boczna
wychodząca z wierzchołka trójkąta łączącego ramiona jest prostopadła do podstawy i ma długość
26cm. Oblicz Pole podstawy i objętość ostrosłupa
Pc=Pp+p1+p2
H=26
Proszę o dokończenie/wyliczenie tego zadania z góry bardzo dziękuje
3 sty 16:17
Noah:

H=
√169−25
H=12
V=1/3P
p*H
V=1/3*60*26=520
3 sty 16:31
Tomasz: Noah tylko to 26 to jest to duże H ta wysokość
3 sty 16:37
Noah: wiem zle oznaczenie pierwsze H daj sobie jako h to jest wysokosc podstawy zeby obliczyc jej
pole
3 sty 16:38
Tomasz: aaaa okej

czyli to H które napisałeś na tym rysunku to zrobić jako h małe
3 sty 16:40
Tomasz: a do tego muszę jeszcze obliczyc pole całkowite czyli Pc=Pp+P1+P2
3 sty 16:43
Tomasz: ?
3 sty 17:00
Noah: zauwaz ze sciany boczne to 2 trojkaty porstokatne ktore pole wynosi 2*169=338
a wiec Pc=2Pp+P1+P2 gdzie P1+P2=338
3 sty 17:05
Tomasz: czyli
V= 520
Pp=60
Pc=458
3 sty 17:19
Tomasz: tak to bedzie?
3 sty 17:43
Tomasz: ?
3 sty 18:44
Tomasz: ?
4 sty 19:41
Tomasz:
4 sty 19:41