Proszę o pomoc
Patryk: Cześć mam prośbę pomożecie mi obliczyć to zadanie bo nie rozumiem za bardzo . nie wiem jak sie
oblicza te albo same dodatnie albo ujemne albo rowne zero wyrazu.
treść
Dany jest ciąg określony wzorem an= −2n2+8n+10 . Które wyrazy tego ciągu są nieujemne?
i drugie
Ciąg (an) określony jest wzorem an=n4−n3−27n+27 . Wyznacz wszystkie wyrazy tego ciągu ,
które są równe zero .
z gory dzieki za pomoc.
2 sty 18:29
ktos: −2n2+8n+10≥0
n4−n3−27n+27=0
Rozwiązujesz równania.
2 sty 18:31
Patryk: aha i wtedy normalnie obliczać Δ i w tym przypadku n1 i n2 ?
2 sty 19:41
ktos: Tak.
2 sty 20:14