Fizyka
kiwi: Dwa kondensatory, o pojemności C1=2 mikrofarady i C2=3 mikrofarady połączono szeregowo i
podłączono do źródła napięcia U=1000 volt. Jakie jest napięcie pomiędzy okładkami
poszczególnych kondensatorów?
q=C*U
q1=q2=q= U*C
q1=C1*U
q2=C2*U
1/C=1/C1+1/C2
C=C1*C2/C1+C2
Co dalej pomóżcie, bardzo proszę.
3 sty 17:59
Noah: zapomniales o 2 prawie Kirchoffa ze U
1+U
2=ε=1000V i do tego amsz ze C
2U
2=C
1U
1
masz 2 rwonania z pierwsze wyznacz ktorys z napiec wstaw do drugieo i włola
3 sty 18:03
kiwi: Dziękuję bardzo, zupełnie o tym zapomniałam
3 sty 18:09