Zadanka z potęgowania
Kasia:): Witam, do zrobienia mam pare zadań na gwałt z potęgowania i niestety te przykłady sprawiają mi
straszny kłopot :.(
a) 81
−0,125
b)0,0625
− 54
c)0,00032
35
z góry dziękuje za wszelka pomoc
3 sty 16:43
Kasia:): Ludzie bardzo prosze o pomoc, totalnie nie wie, jak to zrobić
3 sty 16:59
dero2005:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
81−0,125 = 81−18 = |
| = |
| = |
|
|
| | (34)18 | | (3)48 | | 312 | |
3 sty 17:02
Kasia:): Bardzo dziękuje
3 sty 17:09
dero2005:
0,0625−54 = (116)−54 = 1654 = (24)54 = 2204 = 25
3 sty 17:37
Kasia:): a jaki bys zrobił/a cos takiego?:
16−2*125−31−4*25−2
3 sty 17:54
dero2005:
| | 1 | | 1 | |
0,0003235 = (13125)35 = |
| = |
| |
| | (55)35 | | 53 | |
3 sty 17:55
dero2005: ił
| 16−2*125−3 | |
| *25−2 czy to taki przykład |
| 14 | |
3 sty 17:59
Kasia:): cholera no nie moge tego w klepać bo wychodzi nie wiadomo co
w liczniku ma być 16−2 * 125−3 ,a w mianowniku 10−4 * 25−2
3 sty 18:03
dero2005:
| 16−2*125−3 | | 104*252 | |
| = |
| =
|
| 10−4*25−2 | | 162*1253 | |
| | (2*5)4*(52)2 | | 24*54*54 | | 24*58 | |
|
| = |
| = |
| =
|
| | (24)2*(53)3 | | 28*59 | | 28*59 | |
3 sty 18:26