ciaglośc funkcji
niewiem: ciaglosc funkcji
Mam zbadac ciaglosc funkcji dla :
| | x | |
f(x)= 1. arctg ( |
| ) , x<2
|
| | x−2 | |
2. −
pi2 sin(
pi4x) , x>/ 2
dodam ze mam to zrobic za pomoca granic... wie ktos jak to zrobic?
2 sty 17:20
Jack:
wątpliwość budzi punkt x=2. Oblicz granice obustronne w x=2.
i sprawdź czy są sobie równe.
2 sty 17:26
niewiem: | | 2 | |
limx−>2− arctg |
| = limx−>2− arctg 20+= limx−>2− arctg + |
| | 2− −2 | |
nieskonczonosci=
pi2
Dobrze?
2 sty 17:37
Jack:
−π/2
2 sty 17:38
niewiem: kurde nigdy nie wiem czy np 2
− −2 jest 0
+ czy 0
− moze wiesz jak to wyjasnic
lopatologicznie

?
2 sty 17:40
niewiem: a taki przyklad, ktory podobno nie jest ciagly:
| | 21x+3 | |
f(x)= 1. |
| dla x roznych od zera
|
| | 31x +2 | |
2. 1, x=0
lim
x−>0+ i lim
x−>0−
i teraz pojawia sie problem jak obliczyc taka granice moze ktos wie? bo mi ciagle wychodzi
nieoznaczone.
2 sty 18:33
Basia:
dla prostoty zapisu podstawiam
y=
1x przy x→0
+ y→+
∞ przy x→0
− y→ −
∞
przy y→+
∞
obliczać granicy przy y→ −
∞ już nie musimy
wystarczy, że
lim
x→0+f(x)=0 ≠ f(0)=1
żeby stwierdzić, że funkcja nie jest ciągła
2 sty 20:07
niewiem: ehh az wstyd ze na to nie wpadlem Xd Dzieki Basia po raz kolejny pomagasz mi z granicami
2 sty 20:52