Oblicz :
Agula: Oblicz : 12 * (tg 60stopni − cos 60 stopni ) * (tg 30 stopni + cos 30 stopni )
2 sty 19:11
2 sty 19:13
Karol: | | 1 | |
12*(√3− |
| )*(√3/3+√3/2)=.... |
| | 2 | |
Resztę już chyba sama obliczysz

mam nadzieję, że o to chodziło, bo zadanie jest banalne
2 sty 19:21
Agula: Wiem że tak sie ma zaczynać ale jak potem robie to mi nie wychodzi. Pewnie coś źle robie ale
nie wiem co ...
| | 1 | | √3 | | 5√3 | |
12*(√3 − |
| )*(√3/3+√3/2)=12* |
| * |
| = √3 * 5√3 = 15 |
| | 2 | | 2 | | 6 | |
2 sty 19:35
Agula: Tak powinno wyjść 30 − 5√3
2 sty 19:36
Karol: No to mamy tak:
12*(√3−1/2)*2√3/6+3√3/6= 12*(√3−1/2)(5√3/6)
I teraz bym to przemnożył, bo miałaś błąd w 1szym nawiasie, nie wiem jak Ci tamto wyszło.
2 sty 19:41
Karol: Jak wykonasz to co mówię, to wyjdzie Ci po kolei z mnożenia nawiasów:
(12√3−6)*(5√3/6)= 12√3*5√3/6−6*d{3}/6= 10*3− 5√3
2 sty 19:43