rozwiaz uklad rownan
Babcia: Rozwiaz algebraicznie i graficznie uklad rownan
2x−3y=4
x+y=2
algebraicznie rozwiazalam x=2, y=0
ale jak to rozwiazac graficznie

2 sty 19:56
Karol: no to graficznie jedziezmy
1) 2x−3y=4
−3y=−2x+4
I rysujesz prostą i tyle

2) x+y=2
y=−x+2
Tak jak powyżej
2 sty 19:59
Babcia: chyba to zle zapisalam, powinno byc
z tego wychodzi jak napisalam x=2, y=0
a ta prosta jak mam narysowac?
2 sty 20:03
Karol: Wyznaczasz wzór na Y z obu równości, rysujesz obie proste i zaznaczasz obszar, który spełnia
obie nierówności

Inny zapis, ale dużo zmienia
2 sty 20:07
Basia:
to są równania
przekształcasz je do postaci
−3y = −2x+4 /:(−3)
y = −x+2
y = 23x−43
y = −x+2
to są równania prostych
rysujesz te proste
rozwiązaniem układu są współrzędne punktu przecięcia prostych
jak narysować te proste wiesz ?
2 sty 20:20
Babcia: no wlasnie nie wiem jak je narysowac, bo szkole skonczylam juz wieki temu i po prostu nie
pamietam
2 sty 20:36
Jan:
Wieki temu to znaczy 5 lat temu?
2 sty 20:39
Babcia: troszke wiecej, mature robilam w 1989

No moze babcia wiekszosci z was to bym byc nie mogla,ale matka z pewnoscia
2 sty 20:42
Jan:
To nie przesadzaj z tą babcią i z wiekami
2 sty 20:44
Basia:
aby narysować prostą musisz wyznaczyć dwa punkty przez, które ona przechodzi
y = 23x−43
szukam punktu przecięcia z osią OY
x=0 ⇒ y = 23*0−43 = −43
mam punkt A(0, −43)
szukam punktu przecięcia z osią OX (miejsca zerowego)
y=0
23x−43=0 /*3
2x−4=0
2x=4
x=2
mam punkt B(2,0)
zaznaczam te punkty i rysuję prostą
z drugą spróbuj sama
2 sty 20:46
Eta:
wyznaczamy dwa punkty, które należą do tej prostej
x= −1 to y= −
23−
43= −2 A( −1, −2)
x=2 to: y=
23*2 −
43= 0 B( 2,0)
2/ prosta
p: y= −x+2
dla x= 0 to y= 2 ( 0,2)
Punkt wspólny tych prostych
P(2,0)
x= 2
y= 0
ta para jest rozwiązaniem tego układu równań
Narysowałam w
prezencie wykres dla "babci od babci"
pozdrawiam
2 sty 21:05
Eta:
dla prostej p uciekł mi jeszcze jeden punkt:
y=0 to −x+2=0 => x=2 ( 2,0)
2 sty 21:08
Babcia: Dziekuje slicznie za wyjasnienie!
Szczegolne pozdrowienia dla "babci" Eta
2 sty 22:09