GAbrysia: pomózcie!

Napisz wzór, który pozwala obliczyć
a) pole P trójkąta równobocznego, gdy dana jest długość a jego boku
b) obwód d trójkąta równobocznego, gdy dana jest wysokość h tego trójkąta
c)pole P trójkąta równobocznego, gdy dana jest wysokość h tego trójkąta
d) obwód d trójkąta równobocznego, gdy dane jest pole P tego trójkąta
3 sty 18:19
Ewelina: a)a2√3/4
b) h=a√3/2
a= 2h/√3
d=3a
c)podstawiasz do wzoru a2√3/4 za a to co masz pod a w pkt b
chyba tak to bd
3 sty 18:26
Basia:
h w trójkącie równobocznym wylicz z tw.Pitagorasa
(
a2)
2+h
2=a
2
co daje
(a)
P=a*h podstaw za h
(b)
Ob=3a
wyznacz z pierwszego wzoru a i podstaw za a
(c)
P=a*h
wyznacz z pierwszego wzoru a i podstaw za a
(d)
z wzoru, który dostaniesz w (a) wyraź a przy pomocy P
podstaw za a do
Ob=3a
3 sty 18:27