trygonometria rownania
karolcia: czesc

pomoze ktos?

jesli tak to bede baaaardzo wdzieczna

zadania z trygonometrii:(
zadanie 1 rozwiąż rownania:
a) sin
4x−cos
4x=
12
b) 5sinx−
3sinx=2
c) sin3x−sinx=sin2x
d) tgx+tg2x=tg3x
z gory dziekuje za jakakolwiek pomoc i pozdrawiam forumowiczow
2 sty 18:58
karolcia: prosze o pomoc
2 sty 20:05
Grześ: a) wzór skróconego mnożenia
b) możesz zrobić przez podstawienie t=sin x i pomnożyc całośc przez t
c) chyba najlepiej wzory gotowe z trygonometrii do rozpisania sin 2x oraz sin 3x
d) jak wyżej
2 sty 20:10
karolcia: dobrze, dzieki zobaczymy jak to mi sie uda

dziekuje
2 sty 20:29
Chvdy: C i D chyba lepiej zrobić z sumy
2 sty 21:00