całka
dżony:
∫1arctg2x(1+x2)dx=
zupelnie nie mam pomyslu jak to obliczyc. A podobno da sie przez podstawienie. Z góry dzieki
2 sty 22:25
Basia:
czy w mianowniku jest arctg2[x(1+x2)] czy może (arctg2x)(1+x2) ?
2 sty 22:41
dżony: (arctg2 x) * (1+x2)
2 sty 22:44
Basia:
no to przecież oczywiste
| | 1 | | 1 | |
J= ∫ |
| * |
| dx |
| | arctg2x | | 1+x2 | |
t = arctgx
| | 1 | | 1 | | 1 | |
J= ∫ |
| dt = − |
| +C = − |
| +C |
| | t2 | | t | | arctgx | |
2 sty 22:47
Noah: | | 1 | |
a takie zapytanie czy roz. takie jest proprawne ∫ |
| dt=lnt2+C |
| | t2 | |
2 sty 22:50
2 sty 22:51