Kombinatoryka :(
Pati: Kombinatoryka
Grupę 12 drużyn sportowych , wśród których są drużyny A, B i C, dzielimy losowo na trzy równe
podgrupy I, II, III. Ile jest sposobów takiego podziału, aby każda z drużyn A, B i C znalazła
się w innej podgrupie? Zakładamy, że kolejność drużyn w podgrupie nie jest ważna.
2 sty 22:53
Pati: Proszę, może mi ktoś pomóc


?
2 sty 22:56
Jack:
zaczęłaś to zadanie wogóle?
2 sty 22:56
Basia:
"wyrzucam" A,B,C
zostaje mi 9 drużyn
dzielę je na trzy grupy po trzy drużyny każda
a A,B,C mogę do nich dołożyć na 3! sposobów
razem
policz to sobie jeśli musisz
2 sty 22:58
Godzio:
sorki ale muszę
w ogóle
2 sty 22:58
Pati: | | | | | |
Policzyłam | razy | otrzymałam 252 a czy to tędy droga   Jeśli tak to co dalej  ? |
| | | |
2 sty 23:00
Jack:
| |
*3! − bo wybieramy 3 z 4 grupy w której znajdzie się jedna z naszych A, B, C drużyn. |
| |
Jednak musimy je jeszcze przepermutować, żeby A B C rozłożyć na wszystkie możliwe sposoby w
tych grupach.
| | | |
3* | − bo do trzech grup trzeba dobrać po 3 brakujące zespoły (komplet to 4, ale jedno |
| | |
miejsce jest już zabookowane dla A, B lub C).
| |
=1 − bo ostatnią grupę wybieramy spośród 4 drużyn. Tak naprawdę zostają nam tylko cztery |
| |
zespoły, które na jeden sposób można umieścić w tej czteroelementowej grupie − więc jest jeden
taki sposób.
2 sty 23:03
Jack:
uu.. teraz mędrkuj kto i dlaczego ma rację
2 sty 23:04
Basia:
Jack
każda z A,B,C ma się znaleźć w innej grupie
patrz wyżej
2 sty 23:04
Noah: Jack to chyba nie to zadanie
2 sty 23:05
Jack:
no tak, dlatego wybieram 3 grupy z 4 do których powsadzam swoje A, B, C. O którym momencie
mówisz?
2 sty 23:06
Jack:
aa no dobra, to bez tej Ω
2 sty 23:06
Jack:
o shiit... dobra... troszke mi przybyło grup

Pewnie mi wyjdzie jak
Basi
2 sty 23:07
Pati: Postępując tokiem myślenia Basi wynik mi się nie zgadza...
2 sty 23:10
Basia:
liczyć już nie zamierzam
2 sty 23:12
Pati: Wynik powinien być następujący: 10080
2 sty 23:15
Basia:
4*5*7*8*9 = 20*56*9 = 1120*9 = 10080
jak w pysk strzelił
(więcej nie dam się nabrać, w ogóle nie próbowałaś tego policzyć)
2 sty 23:19
Eta:
Jack
rozwiązanie jest takie jak podała
Basia
A,B,C −−− na 3! sposobów
z pozostałych 9 osób tworzymy podgrupy 3−osobowe ( kolejność nie jest istotna)
2 sty 23:20
Pati: przykro mi Basiu, ale próbowałam ale wyszło mi 1680
2 sty 23:22
Pati: oj tak przepraszam nie pomnożyłam tego przez 3! dalej wyjdzie
2 sty 23:23
Jack:
wiem,
Eto, dzięki − nie zabierałem już głosu, żeby nie przerywać

Tak, jak zauważył
Noah, robiłem zupełnie "inne" zadanie
2 sty 23:27