Anna:
IΩI = W
nk = n
k = 2
4 =
16 , wariacje z powtórzeniami, gdzie n=2, k=4
A − zdarzenie, że co najmniej 2 orły (tzn. 2 ∨ 3 ∨ 4 orły)
A' − zdarzenie,że mniej niż 2 orły ( tzn. zero lub 1 orzeł)
A' = {RRR, ORR, ROR, RRO}
| | IA'I | | 4 | | 1 | |
IA'I = 4, P(A') = |
| = |
| = |
| |
| | IΩI | | 16 | | 4 | |
| | 1 | | 3 | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
Basia:
jednak jest sens z tym A' (jest "mniejsze")
A' − co najwyżej jeden orzeł ⇔
zero orłów lub
jeden orzeł
A' = {(R,R,R,R) (O,R,R,R) (R,O,R,R) (R,R,O,R) (R,R,R,O)}
|A'|=5