co to za wzór trygonometria
Magda: co to za wzór może mi ktoś powiedzieć

mam przykład na granicę funkcji:
x→π
lim ctg
x2 =0
jaki wzór został tutaj uzyty bo szukam w trygonometrii i ściana....
2 sty 21:50
Godzio:
1 = sin2x2 + cos2x2
cosx = cos2x2 − sin2x2
sinx = 2sinx2cosx2
skorzystaj z tego
2 sty 21:51
Basia:
| 1−(cos2x2−sin2x2) | |
| = |
| 2sinx2cosx2 | |
cotangens żadnym cudem tam nie wyjdzie
a granica będzie = +
∞
chyba, że ułamek był "na odwrót"
2 sty 21:55
Magda: to ja nie wiem w takim razie, tego już raczej źle nie przepisałam to inni na lekcji musieli
zrobic błąd

a Basiu jeśli ułamek byłby na odwrót to wtedy wyszedłby cotangens czyli:
| 1+sinx | |
| czy nie
|
| cosx | |
możecie mi powiedzieć skąd wzięliście te wzory z trygonometrii i czy to są wszystkie wzory
przydatne z trygonometrii do liczenia granicy funkcji, jeśli nie to prosiłabym tez o podanie
innych
2 sty 22:00
2 sty 22:01
Magda: | | x | | π | |
i dlaczego tu akurat tangens |
| wynosi +∞ a nie −∞? jak to rozpoznać  bo tg |
| to |
| | 2 | | 2 | |
albo +∞ ablo −∞
2 sty 22:02
2 sty 22:04
Basia:
ad. poprzedni wpis:
nie
limx→π2 tgx = +∞
limx→ −π2 tgx = −∞
2 sty 22:06
Magda: czyli w końcu ostateczniez moim przykłądem nie wyjdze w żadnym razie ten ctg
x2 tylko
tg
x2
ctg
x2 wyszedłby wtedy, jeśli ułamek jak byłby odwrócony
2 sty 22:13
Basia: tak
2 sty 22:16