;['';
Ewelina: pomoże ktoś z kombinatoryki


w kazdej z 2 urn znajduje sie n kul białych i 3 kule czarne. z kazdej urny losujemy po 1 kuli i
wkladamy ja do 3 urny poczatkowo pustej. wyznacz najmniejsza wartosc n dla ktorej
prawdopodobienstwo wylosowania kuli bialej z 3 urny jest wieksze od 2/3
3 sty 18:14
Ewelina: pomóżcie
3 sty 18:41
Ewelina:
3 sty 18:56
Ewelina:
3 sty 19:05
Krystek: pomagam
3 sty 19:09
Krystek: Ponieważ wylosowanie kuli z każdej z urn jest zdarzeniem niezależnym (wynik
pierwszego losowania nie wpływa na drugie), to zadanie można by rozwiązać jako obliczenie
prawdopodobieństwa wylosowania białej kuli wśród kul zmieszanych razem z 2 urn. W obu razem
jest 2n białych kul i 6 czarnych, więc prawdopodobieństwo wylosowania 1 kuli białej wynosi:
P = 2n : (2n + 6) = n : (n + 3)
Skoro ma być P > 2/3, to
n:(n+3) > 2/3
3n > 2(n+3)
3n > 2n + 6
n > 6, czyli n=7, bo ma być większe od 2/3.
Sprawdzenie:
P = 2*7 : (2*7 + 6) = 14 : 20 =0,7 > 2/3
Odp. Co najmniej 7 białych kul.
3 sty 19:10
Ewelina: hehe dzieki wielkie

mam jutro spr a nie wiem o co chodzi w tym dziale
3 sty 19:12
Ewelina: dziekuje slicznie a w tamtym zadanku co mi wczesniej pomagales to jest dwumian newtona czy jak
mam to rozpisac

?
3 sty 19:16