.m.m.l
Ewelina: z tali 52 kart losujemy 10 kart. jakie jest prawdopodobienstwo ze wsrod wylosowanych kart jest
co najmniej 8 kierow?
3 sty 18:32
Ewelina:
3 sty 18:44
Ewelina:
3 sty 18:56
Krystek: już pomagam
3 sty 18:57
Ewelina:
3 sty 19:00
Krystek: |Ω|=(5210)= x
szukamy kierów .Dokładnie jedna czwarta kart to kiery, więc 10 kierów możemy wylosować na:
(610)=y
sposobów
Zatem prawdopodobieństwo wynosi :
P=yx
sprawdź czy Ci wyjdzie,i czy dobrze... bo nie jestem pewien czy to tak ma być..
3 sty 19:06
Ewelina: ok a te w nawiasach to te dwumiany newtona?
3 sty 19:08
Ewelina: a czemu tam jest 6? w tym 6/10=y
3 sty 19:09