granica funkcji
Kicia: Hej

Potrzebuje pomocy z granic funkcji...
| | x | |
3) lim(x−>1) e</div> |
| |
| | 1−x2 | |
4) lim(x−>−nieskonczonosci) (x
7 + 2x
4 +3x+1)
prosze o pomoc... wogole tego nie rozumiem...
3 sty 17:51
Basia:
no to spróbuj zrozumieć na w miarę prostych przykładach
1.
| | 1 | | 1 | |
f(x) = |
| x∊R\{1} h(x) = |
| x∊R\{1} |
| | 1−x | | x−1 | |
narysuj wykresy tych funkcji i zobacz jakie są
i
i
2.
i g(1) nie istnieje
ale
| | (x−1)(x+1) | |
g(x) = |
| = x+1 |
| | x−1 | |
lim
x→1 g(x) = 1+1=2 (istnieje i jest równa 2)
to powinno podpowiedzieć jak rozwiązać (1) i (2)
spróbuj i napisz co z tego zrozumiałaś
poza tym popraw zapis (3) i spojrzyj na spis symboli powyżej; jest tu
∞
3 sty 18:09
GAbrysia: Basia a może Ty mi pomożesz rozwiążac zadanie?
3 sty 18:13
Basia:
pomóc ⇔ rozwiązać ?
3 sty 18:15
Kicia: | | x | |
w 3 jest e do potęgi |
| |
| | 1−x2 | |
ehh szczerze to nic nie zrozumiałam
3 sty 18:18
Kicia: hmm czy jak w 1 przykladzie podstawie wszedzie pod x 2 to cos mi z tego wyjdzie
3 sty 18:47
GAbrysia: tak
3 sty 18:50
Kicia: w 1 wyszlo mi 4... to dobrze ?
3 sty 18:50
Kicia: reszta nie wiem jak ma byc... ehh umie to ktos... prosze
3 sty 19:15