zadanie
lilo: : Bardzo proszę o pomoć
1.kąt α jest mniejszym kątem ostrym w trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych o długościach
6 cm i 7cm. Oblicz wartość wyrażenia W 17sinαcosα − 7tgα.
2 sty 21:50
jo: Pierwsze z tw. Pitagorasa znajdź długość przeciwprostokątnej. Następnie skorzystaj z funkcji
trygonometrycznych aby znaleźć sinα, cosα oraz tgα a następnie podstaw do wyrażenia i oblicz
jego wartość.
2 sty 21:55
Eta:

c
2= 6
2+7
2= 85 => c=
√85
dokończ obliczenia .......
2 sty 21:57
lilo: jak to mam dokońćzyc ?
2 sty 21:59
Eta:
prosto:
| | 6√85 | | 7√85 | | 6 | | 17*6*7*85 | |
17* |
| * |
| − 7* |
| = |
| −7= ....... |
| | 85 | | 85 | | 7 | | 85*85 | |
2 sty 22:03
lilo: raacja xd thx
2 sty 22:03
Eta:
sorry na końcu ma być oczywiście − 6
2 sty 22:04