procenty
Lena: Lena: Cześć potrzebuję pomocy w zadaniach.
W okresie przedświątecznym obserwuje się wzrost cen sprzętu komputerowego. Oblicz cenę
wyjściową komputera, jeśli po dwóch podwyżkach najpierw o 5% potem o 2% komputer kosztuje
3999zł
Pani Ewa zaciągnęła w banku kredyt na rok w wysokości 18.000zł. Oprocentowanie kredytu w skali
rocznej wynosi 26%. W jakiej wysokości spłaci kredyt wraz z odsetkami. Ile wyniosłoby odsetki
gdyby oprocentowanie było większe o 1 punkt procentowy?
2 sty 20:16
Karol: Co do Ewy to wystarczy wg mnie po prostu dać
18000+(18000*26/100)=.... I tu wyjdzie Ci kredyt z odsetkami włącznie.
Analogicznie po podniesieniu o 1%.
Jest to tylko 1 rok, więc wg mnie nie trzeba używać tu jakichś specjalnych wzorów, bo tylko
utrudnią one liczenie
2 sty 20:19
Eta:
1/ 1,05*1,02*c= 3 999
| | 3 999 | |
c= |
| =......... |
| | 1,071 | |
2 sty 20:24
Lena: Dzięki
2 sty 20:29