prawdopodobienstwo
isia: ze zbioru Z={ x∊N x<6 ∧x≥1/x} losujemy kolejno bez zawracania dwie liczby i tworzymy liczbe 2
cyfrowa ktorej cyfra dziesiatek jest pierwsza z wylosowanych liczb. oblicz prawdopodobienstwo
ze otrzymana liczba jest podzielna przez 3. POMOCY
3 sty 16:33
Noah: hmm czyzby zadanie nr. 7.159?
3 sty 16:40
isia: zgadza sie to jest zad 7.159
3 sty 16:46
Noah: Mat−fiz?

pomagam
3 sty 16:47
Noah:

Wyznaczamy te glupie x

x<6
x<6
| | 1 | |
x− |
| ≥0 → x2−x≥0 → x(x−1)≥0 → x∊(−∞,0>∪<1,+∞) |
| | x | |
x∊(−
∞,6)
x∊(−
∞,0>∪<1,+
∞)
[x∊(−
∞0>∪<1,6)] ∧ x∊N
+
x∊{1,2,3,4,5}
a teraz czesc opsianana tutaj jest na sammy poczatku (rysunek)
kolorem zilonym zaznaczam ktore sa podzielne przez 3 a zatem
|Ω|=20 (tyle jest liczb w krzyzowce)
|A|=8 (tyle jest liczb podzielny przez 3)
3 sty 16:54
Noah: tylko powiedz czy RLE? ;>
3 sty 16:59
Noah: Jak chcesz zrobi ci 2 czesc zadania domowego z 7.164
3 sty 17:06
isia: hej ludzie pomocy
3 sty 18:37
isia: nie dzieki tego mi nie potrzeba
3 sty 18:38
Ass: dlaczego tam wyszlo x2 − x zamiast x2 − 1
4 lis 21:15