wartość bewzględna w równaniach i nierównościach.
jacek: jak to zrobić?
z góry dziękuje. : )
6 gru 18:45
R.W1.6l: ewidentnie widzę proporcje?

|x|+2=2|x|
|x|=2
x=2 lub x=−2
czyż nie?
bo proporcji bodajże można użyć w czymś takim
6 gru 18:47
ArekB: Jeżeli proporcją nazwać "mnożenie na krzyż".
6 gru 18:48
R.W1.6l: A tak nie jest? Jak jest proporcja to się raczej MNOŻY na krzyż (a raczej MOŻNA mnożyć)...
chyba że się z choinki urwałem
6 gru 18:49
jacek: dzięki wielkie, już wiem gzie zrobiłem błąd. : )
6 gru 18:49
jacek: jak to rozpisałeś, że tak wyszło?
|x|+2=2|x| −> jak się pozbyłeś tego x przy 2?
|x|=2
6 gru 18:52
jacek: skąd ci tak wyszło?
6 gru 18:56
R.W1.6l: Przeniosłem go na drugą stronę
|x|+2=2|x|
2=2|x|−|x|
2=|x|
oficjalnie to odejmuję stronami |x|
|x|+2=2|x| | −|x|
2=2|x|−|x|
2=|x|(2−1)
2=|x|
6 gru 18:57
Grześ: Dziedziną jest jeszcze x≠0 dla formalności, bo można mnożyć na krzyż, przy mianownikach
niezerowych.
Tak na przyszłość

6 gru 19:00
jacek: | 5 | | 8 | |
| = |
| |
| I 2 − x I + 3 | | I 2 − x I +1 | |
tutaj mam 8 przez to mnożyć ? I 2 − x I + 3
6 gru 19:08
R.W1.6l: Ahh sorry, faktycznie, Dziedzina to jest coś
no na krzyż
dla ułatwienia można skorzystać z |x−y|=|y−x|
6 gru 19:10
Grześ: tutaj akurat D: x∊R, więc mozna spokojnie sobie mnożyć na krzyż

6 gru 19:11
jacek: to będzie tak?
8 * ( I 2 − x I + 3 ) = 5 ( I 2 − x I + 1 }
I 16 − 8x I + 24 = I 10 − 5x I + 5
6 gru 19:12
jacek: I 16 − 8x I I 10 − 5x I = 5 − 24
co później z tym zrobić? o.O
6 gru 19:15
R.W1.6l: W sumie to można tak, ale nie trzeba
8|2−x|+24=5|2−x|+5
8|2−x|−5|2−x|=5−24
3|2−x|=−19
w sumie to torchę dziwne...
6 gru 19:16
jacek: pomnożyć to wszystko w nawiasach?
6 gru 19:17
jacek: w książce pisze mi że ma wyjść równanie sprzeczne , rozpisać to jeszcze jakoś?
6 gru 19:18
R.W1.6l: aaa
6 gru 19:21
R.W1.6l: hahahaa
wszystko co wychodzi spod znaku bezwgl jest dodatnie, równe zero, a nie =−19

sprzeczne jak nic
6 gru 19:22
jacek: to później tak to rozpisać?
3|2−x|=−19 / : 3
6 gru 19:26
jacek:
nie wychodzi mi sprzeczne O.o
6 gru 19:28
Grześ: po prostu sprzeczne bo wart. bezwzględna nie przyjmuje wartości ujemnych

6 gru 19:28
Grześ: nie możesz opuszczać wartośc bezwzględną
6 gru 19:29
R.W1.6l: Patrz na to
|2−x|=|x−2|
z definicji |a|=b, b≥0
| | 19 | |
Tobie wyszło, a=2−x aka x−2, b=− |
| |
| | 3 | |
b tutaj nie jest nieujemne
6 gru 19:29
jacek: już rozumiem, dzięki wielkie.
6 gru 19:36
sylwia: x3−4x<\0
3 sty 15:57
R.W.17l: <\0?
x(x
2−4)=x(x−2)(x+2)
dalej już sama

i radzę nowe tematy

stary temat, ale fajnie było zobaczyć swoje wypowiedzi ssprzed miesiąca
ze starym nickiem
3 sty 16:03