oblicz granicę
jasiek: | | x2 − 1 | |
lim x→1 |
| |
| | x2 − 3x + 2 | |
2 sty 19:32
Jan:
Nie umiesz szanowny studencie rozlozyć na czynniki wyrażeń w liczniku i w mianowniku?
2 sty 19:35
Karol: Rozkładamy licznik x
2−1= (x−1)(x+1)
Rozkładasz mianownik: x(x−3)+2
Podstawiasz teraz pod to 1 i wychodzi Ci granica.
Licznik (1−1)(1+1)= 0*2=0
Mianownik 1(1−3)+2= 1*(−2)+2=0
Oczywiście już po liczniku widać granicę, ale formalne jeśli jesteś na studiach musisz całość
przepisać, przynajmniej my tak mieliśmy u naszego doktora

Wyjdzie 0
2 sty 20:46
Basia:
| | 0 | |
od kiedy to |
| przestał być symbolem nieoznaczonym ? |
| | 0 | |
2 sty 20:48
Karol: Jest symbolem, ale wątpię, aby musiał liczyć to z de'Hospital'a. Mieliśmy podobne przykłady i
przy dążeniu do 1 wystarczyło tylko tak podstawić

Ale jeśli tak uważasz, to granica ta jest banalna i nie trzeba już jej rozpisywać
2 sty 20:50
Basia:
| x2−1 | | (x−1)(x+1) | | x+1 | | 1+1 | |
| = |
| = |
| → (przy x→1) |
| = |
| x2−3x+2 | | (x−1)(x−2) | | x−2 | | 1−2 | |
" i nie ma inaczej "
2 sty 20:50
Noah: Karol a odkiedy w mianwoniku moze byc 0? ;>chyba nie dopatrzenie
x
2−3x+2
liczysz delte ktora wynosi 1 a wiec
√Δ=1
x=2 v x=1
zatem x
2−3x+2=(x−1)(x−2)
licznik x
2−1=(x+1)(x−1)
jak widzisz w liczniku i w mianowiku powtarza sie x−1 czyli
| (x−1)(x+1) | | x+1 | |
| = |
| wstawiasz 1 z granicy  i masz ze to sie rowna |
| (x−1)(x−2) | | x−2 | |
−2
2 sty 20:52
Karol: Rzeczywiście, nie zauważyłem takiego rozłożenia

My mistake
2 sty 20:52
Basia:
oczywiście można i przy pomocy reguły de l'Hospitala (pod warunkiem, że już były pochodne),
tylko PO CO ?
2 sty 20:53
Karol: Noah od nigdy, ale się trochę spieszę i dlatego mi tak wyszło
2 sty 20:54
Noah: wiem ja nei mam pretensji mi samemu czasem zdarza sie glupoty popisac (dosc czesto)
2 sty 20:56