Oblicz pola,jakie zajmują kolory na fladze,której dłuższy bok ma długość 1,5 m.
Netka18:

Flaga Republiki Czeskiej to prostokąt o proporcjach boków 3:2.Flaga jest podzielona na dwa
trapezy prostokątne:biały i czerwony oraz niebieski trójkąt sięgający do połowy dlugości
flagi.
2 sty 18:24
Karol: Dłuższy bok ma 1,5 m, zauważ, że z proporcji policzysz boki krótsze. Czyli otrzymasz już
podstawę trójkąta. Wiemy jak wygląda sprawa z wysokością trójkąta, jest to 1/2 i 1,5m. Resztę
sama policzysz pewnie
2 sty 19:24
Gustlik: 3x=3 /:3
x=1 m
Flaga ma wymiary 1,5 m x 1 m
Zatem wysokość trapezów h=0,5 m
Pole trapezu:
| | (a+b)*h | | (1,5+0,75)*0,5 | |
P= |
| = |
| =0,5625 m2 − po tyle mają pola koloru białego i |
| | 2 | | 2 | |
czerwonego,
Pole trójkata
| | 1 | | 1 | |
P= |
| ah= |
| *1*0,75=0,375 m2 − tyle ma pole koloru niebieskiego
|
| | 2 | | 2 | |
Sprawdzenie:
P
cał=2*0,5625+0,375=1,5 m
2
P
cał=a*b=1,5*1=1,5 m
2
2 sty 22:44