funkcja kwadratowa
karina: Oblicz wartość najmniejszą i największą funkcji y= −2x2+4x−5
a) w przedziale x∊ 〈 0,3 〉
b) w przedziale x∊ 〈 2,5 〉
2 sty 22:27
Noah: | | −b | | −4 | |
najwieszka wartosc przyjmie w wierzcholku paraboli a wiec xw= |
| = |
| =1 |
| | 2a | | −4 | |
x
w∊(0,3)
y
w=f(1)=−2+4−5=−3 najmneijsza dla 0 albo 3 wiec f(0)=−5 f(3)=−11 a wiec dla x=3 y=−11 i dla
x=1 y=−5
b)podobnie
2 sty 22:36
karina: nie za bardzo rozumiem ...mogl bys mi inaczej jakosc bardziej łopatologicznie rozpisac(sorki
ale jestem bardzo slaba z matmy)
2 sty 22:38
2 sty 22:42
Noah: Karinko (mam znjoma o takim imieniu wiec pozwole sobie tak zdrobnaile pisac

) wyobraz sobie
parabole z galezami do dolu najwieksza wartosc czyli y przyjmie w wierzcholku tej paraboli bo
| | −b | |
jest najwyzej, wiec liczysz x wirzcholka tej paraboli ze wzoru |
| kiedy to obliczysz |
| | 2a | |
liczysz ta najwieksza wartosc czyli y ze wozrotru ze gdy podstawisz pod wzor paraboli ten
wyliczoney wierzcholek czyli f(x
w)=y
w najmniejsza wartosc musis liczyc z przedzialu z
liczb skrajnych czyli albo 0 albo 3 podstawiac do wzoru i porownujesz ktora jest mniejsza
2 sty 22:43
karina: i tak nie kumam
2 sty 22:46