liczby zespolone. oblicz.
Niki: oblicz:
z2+4=0
3 sty 18:11
llll: a to nie będzie zbiór pusty?
3 sty 18:12
Niki: dlaczego ?
3 sty 18:14
Grześ: z
2=−4
więc:
z=2i lub z=−2i
Koniec
3 sty 18:19
GAbrysia: bo jak są dwa dodatnie to jest zbiór pusty
3 sty 18:21
Niki: eee a nie musze rozbijac tego ze z=a+bi ?
tu chodzi o to by rozwiazac to w zbiorze liczb zespolonych, jest to zadanie ze sprawdzianu wiec
watpie zeby bylo to takie proste..
3 sty 18:22
GAbrysia: a to chiba ze tak

a może Ty mi pomożesz

3 sty 18:24
Grześ: no to roozbij sobie, ojej, to samo raczej wyjdzie. więc:
z=a+bi
z
2=(a+bi)
2=a
2−b
2+2abi
a
2−b
2+2abi+4=0
a
2−b
2+2abi=−4
wtedy:
a
2−b
2=−4
2abi=0
Tyko masz bardziej zawiłe liczenie, a wynik 100% ten sam będzie. Jak chcesz dalej licz
3 sty 18:24
Niki: dzieki za rozwianie moich watpliwosci

a jestes w stanie moze pomoc mi jeszcze z tym jednym ?
z
2+3iz4=0
3 sty 18:28
Grześ: jak tam jest

z
2+3iz
4=0

sprawdzaj swoje zapisy...
3 sty 18:28
Niki: ajj pomyłka

z
2+3iz+4=0
teraz poprawnie
3 sty 18:29
Grześ: hmm, to tutaj liczymy w taki sposób, czyli jak równanie kwadratowe, czyli z jest szukane, a
całą jeszcza jest stała, czyli:
z
2+2iz+4=0
Δ=(2i)
2−16=−20
√Δ=2i
√5
| | −2i+2i√5 | |
z1= |
| =−i+i√5=i(√5−1) |
| | 2 | |
| | −2i−2i√5 | |
z2= |
| =−i−i√5=i(−√5−1) |
| | 2 | |
3 sty 18:32
Niki: dzieki wielkie za pomoc !
3 sty 18:33