Bardz proszę o pomoc, sprawdzenie
kdafb123: Mam takie zadanie i nie za nic nie wychodzi mi prawidłowy wynik, bardzo proszę o pomoc, i góry
bardzo dziękuję, będę wdzięczny.
2 (do potęgi −2) + 5 ( do potęgi 0) KRESKA UŁAMKOWA POD TYM DZIAŁANIEM,
0,5 ( do potęgi −2 ) − 5 * (−2)(do potęgi −2) + 2/3 ( do potęgi −2) i jeszcze
na końcu + 4,75
ma wyjść 5
z działania nad kreską ułamkową wychodzi mi 1.25, a pod kreską 4 − 5 * 1/4 + 9/4 i jeszcze jak
mam do tego dodać 4,75 to już w ogóle nie wychodzi . Bardzo przepraszam za taki zapis , ale
nic ni nie wychodzi z tych skrótów. Bardzo proszę o pomoc.
2 sty 22:55
Basia:
| 2−2+50 | |
| |
| 0,5−2−5*(−2)−2+(23)−2+4,75 | |
tak to ma być ?
2 sty 23:01
kdafb123: Dziękuję , waśnie tak.
2 sty 23:04
Basia:
| | 1 | | 5 | |
L= |
| +1 = 114 = |
| = 1,25 |
| | 22 | | 4 | |
| | 1 | | 32 | |
M = 22−5* |
| + |
| +4,75 = |
| | (−2)2 | | 22 | |
| | 5 | | 9 | | 4 | |
4 − |
| + |
| +4,75 = 8,75+ |
| = 9,75 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
i to z cała pewnością nie jest 5
sprawdź jeszcze raz czy tam się wszystkie potęgi i nawiasy zgadzają
2 sty 23:10
kdafb123: tylko 4,75 jest tak jakby po środku kreski ułamkowej i jeszcze (0,5) to jest w nawiasie i do
potęgi − 2 , ale wydaje mi się że to nic nie zmienia, a reszta jest dobrze.
2 sty 23:15
kdafb123: Pomoże ktoś , bardzo proszę.
2 sty 23:29
Basia:
to zmienia postać rzeczy
to będzie
| 2−2+50 | |
| +4,75= |
| 0,5−2−5*(−2)−2+(23)−2 | |
0,25+4,75=5
2 sty 23:35
Jack:
to, ze 4,75 jest poza ulamkiem moze nieco zmienic wynik...
2 sty 23:35
kdafb123: Ale i tak mi wychodzi mi 5, już nie mam pomysłu.
2 sty 23:37
kdafb123: Dziękuję bardzo za pomoc.
2 sty 23:38