zad
FENIX: Prosta o równaniu y=x+1 przecina parabolę o równaniu y=½(x−1)²−2 w punktach A i B. Napisz
równianie okręgu, którego środek leży na prostej y= 2x − 4 i który przechodzi przez punkty A i
B
2 sty 18:02
Marcin W: z ukladu rownan
y=x+1
y=0,5(x−1)
2−2
znajdz punkty A i B rozwiązujac go

potem reszta wskazówek
2 sty 18:10
FENIX: ale jak wyznaczyc te punkty z tych rownan? nie wychodzi mi

proszę, pomóż
2 sty 18:30
FENIX: pomocy !
2 sty 18:49
FENIX: 
?
2 sty 20:18
Noah: Chodzi na zajeciea fenix?
y=x+1
x
2−4x−5=0
x=5 v x=−1
x=5
y=6
v
x=−1
y=0
A(5,6) B(−1,0)
prosta przechodzaca przez punkty A i B tworzy odcienk ktory jest srednica kola wiec srodek tej
srednicy to srodek kola a wiec
| | 5−1 | | 6+0 | |
srodek to S( |
| ; |
| ) ⇒ S(2,3) |
| | 2 | | 2 | |
promien do dlugos Odcinka |AS|=|BS|=r=
√(2+1)2+(3−0)2=
√18=3
√2
okrag o srodku S(2,3) i promieniu r=3
√2 ma wzor
(x−2)
2+(y−3)
2=18
2 sty 20:42