pliss
Natalia: Dziedzina rownania x2−25x4+16=2 jest:
a)R b)R\{−2,2} c)R\{−5,5} d)R\{−16}
3 sty 10:25
Mateusz: Zapisz jesczeraz wzór funkcji ale uzywaj duzej litery"U" do zapisu ułamków U {}{}
3 sty 10:48
3 sty 10:51
Mateusz: dobrze wiesz co jest dziedziną funkcji wymiernej tzn jakiej liczby nie moze byc w mianowniku
3 sty 10:55
Natalia:
3 sty 11:04
Mateusz: Nie wiesz mianownik musi byc różny od zera czyli w mianowniku nie moze byc zera a wiec warunek
tzn dziedzina x+16≠0 a więc dziedziną jest D=R/{−16} bo dla x=−16 mianownik równania zeruje
nam się
3 sty 11:09
Natalia: aha teraz rozumiem dziekuje
3 sty 11:11