Wykres funkcji liniowej przechodzi przez punkt P i przecina oś OY w punkcie (0,4
ysiulec: Wykres funkcji liniowej przechodzi przez punkt P i przecina oś OY w punkcie (0,4). Podaj wzór
tej funkcji i narysuj jej wykres.
Dodam, że nie mogę korzystać ani z układu równań, ani równania prostej przechodzącej przez 2
punkty:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1223.html
Może 2, najprostsze przykłady z książki (przez wielu uważanej za dobrą, MATeMAtyka Nowa Era,
jednak dla samouka jest dość toporna):
a) P(2, 6)
b) P(−6, 1)
Coś mi świta, że tu będziemy podstawiać do wzoru y = ax + b, ale mogę się mylić..
29 lis 21:33
mhm: podstawiasz i juz, what's the problem?
29 lis 21:36
misiak: b juz masz b=4
a)
6=2a+4
a=1
y=x+4
b)
1=−6a+4
a=12
y=12+4
a z wykresem to juz z gorki
29 lis 21:38
ysiulec: ah no tak, bo prosta w wykresie przecina oś OY w (0, b).
Ale ja głupi jestem
29 lis 21:51
Matematyk: Dzięki
Nie rozumien ale przydało się
3 sty 17:48
Martek: f(x) = mx +2−m
29 wrz 12:03
Sss: dziękii.
20 lis 15:35
xdxd: dziękuję, już rozumiem, przydało się
16 gru 20:12
Sułek: Święty Mikołaj nie istnieje !
7 sty 20:00