Pomocy
Marta: Cześć mam prośbę obliczy mi ktoś zadanko? jestem zielona z wielomianów:(
P(x)=(x2−2)2 i Q(x)=x4+(a+5)x3+bx2+4 są równe dla:
A) a=0 b=4
B) a=−5 b=−4
C) a=0 b=−4
D) a=−5 b=4
30 gru 17:08
magda: aby dwa wielomiany były równe muszą mieć te same współczynniki przy tych samych potęgach
30 gru 17:13
magda: P(x)=(x2−2)2=x4−4x2+4 przy x4 jest 1, przy x2 jest −4 wyraz wolny to 4
Q(x)=x4+(a+5)x3+bx2+4 przy x4 jest 1, przy x3 jest a+5, przy x2 jest , wyraz wolny 4
30 gru 17:15
bart: x4−4x2+4=x4+(a+5)x3+bx2+4
0x3− 4x2+4=(a+5)x3+bx2+4
odp B
30 gru 17:16
magda: a+5=0
a=−5
b=−4
30 gru 17:16
Marta: czyli bedzie a=4,b=4 ?
30 gru 17:17
Marta: aaaa źle spojrzałam dziękuje wam
30 gru 17:17
magda: porównujesz współczynniki i tak przy x4 t w P(x) jest1 i Q(x) jest 1 1=1
przy x3 w P(x) jest 0 a w Q(x) jest a+5 0=a+5
przy x2 w P(x) jest −4 a w Q(x) jest b −4=b
wyrazy wolne w obu wielomianach to 4 4=4
30 gru 17:19
Lena: Cześć czy mógłby mi ktoś pomóc w zadaniach?
W okresie przedświątecznym obserwuję się wzrost cen sprzętu komputerowego. Oblicz cenę
wyjściową komputera, jeśli po dwóch podwyżkach, najpierw o 5% potem o 2% komputer kosztuje
3999zł
Pani Ewa zaciągnęła w banku kredyt na rok w wysokości 18.000zł. Oprocentowanie kredytu w skali
rocznej wynosi 26%. W jakiej wysokości spłaci kredyt wraz z odsetkami. Ile wyniosłyby odsetki
gdyby oprocentowanie było większe o 1 punkt procentowy
2 sty 19:48