matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 6.9.2012
Zadania
Odp.
32
mala2:
3
grander:
3
Letty:
3
mam taki logarytm : log
2
x = −
2
nie wiem ile to będzie, chce żeby po jednej stronie było log
2
x = log
2
.... <−− właśnie nie wiem co tu ma być.
2
Miro:
wykresy funkcji: y= 2x+2, y= 2x−2, y= −2x +2, y= −2x−2 zawierają boki pewnego czworokąta. Uzasadnij, że jest to romb. Oblicz jego pole.
12
bugi:
Jak to sprowadzić do wspólnego mianownika? :
3
3
4
−
−
t
t + 2
t + 1
0
tomek215:
1
Krzychu:
:::rysunek::: w okrąg o środku O wpisano trójkąt ABC. Uwzględniając dane na rysunku obok oblicz miary kątów
3
Dawid:
oblicz nierówność log
2
(x
2
−1)<1
1
Kludi:
ile jest możliwych kodów w których na początku występują trzy litery, a następnie cztery cyfry (litery i cyfry mogą się powtarzać) jeśli wykorzystujemy: a) litery A,B,C oraz cyfry :1,2,3,4
7
denatlu:
a czy ksiazka fizyka dla szkół ponadgimnazjalnych wydawnictwo ZamKor (okładka pod spodem) jest dobra do rozszerzenia z fizyki ? Nie musi być 100%.
4
Alek12:
Mam pytanie: czy jest jakiś sprytny sposób na rozwiązanie tego zadania? 216
3
x 0,5
7
x 9
−
4 = 12
11
Licealista:
wyznacz a:
a
2
+b
2
+c
2
d=
abc
1
lolek:
pprosze kto wie jakie sa 3 symbolemadrytu moskwy rzym praga berlin blagam o pomoc
9
ania :):
jak wyciągnąć wielkość y z działania
2
1
1
=
−
x
y
z
17
Soldier:
Witam proszę o pomoc ! Wyznacz długość krawędzi prostopadłościanu jeśli spełniają warunek a:b:c=2:3:4, a przekątna prostopadłościanu ma 4
√
29
0
Magda:
√
1/2
*
√
1/2
=
1
2
1
Blondi:
2x−8
12−3x
wiadomo że x∊(4,−
∞
) znajdź y jeżeli y=
−
x−4
x−4
3
andrej:
Wykaz ze jesli w trojakcie zachodzi zwiazek asinα + bsinβ = csinγ
8
Ola:
Mam do rozwiązania układ równań za pomocą macierzy na dwa sposoby: metoda macierzy odwrotnej i Gaussem. Czy zauważając że macierz w jednym podpunkcie nie jest kwadratowa (czyli macierzy
5
zielona:
Wykres funkcji f(x) = 2x
2
+3x+4 przesunięto o wektor v. Wyznacz wzór funkcji, której wykres otrzymano, jeśli v = [1, 0]
2
mala2:
Czy to jest dobrze obliczone?
1
asd:
da sie jakos rozpisac sin
2
α+sin
2
β=sin
2
(α+β)
0
Rosa:
Cześć mam pytanie dlaczego po założeniu okularów do ogladania filmów 3d nasze oczy się męcza, a podczas normalnego "patrzenia" na cokolwiek, nie
?
1
jarooo:
oblicz (
√
4−
√
15
−
√
4 +
√
15
)
2
1
WENECJA:
(
1
4
y
√
2
)
2
=
1
16
y
2
*2 =
2
32
y
2
=
1
16
y
2
0
Kostek:
1
1
1
1
5
8*4
−11
:9
−(2
):
4
5
3
3
3
14:2
+8
*
9
5
7
17
jarooo:
(x + y)/
√
x
4
+ 2x
3
y + x
2
y
2
Uprość wyrażenie
2
Ania:
11
3
ctgx=
i x=(π,
π)
60
2
2
polo:
w trójkącie równoramiennym ABC (AC=BC) AB= 16 cm a wysokość CD=6cm. oblicz długość punktu D od ramienia trójkąta
0
Sylwia:
Jaka jest miara kąta między dwiema przekątnymi pięcikąta foremnego poprowadzonymi z tego samego wierzchołka?
6
janek:
Rozwiąż nierówność: |x−2|/x−2 + |x|/x + |x−3|/x−3 ≥3
3
blondii:P:
dane jest równanie prostej. podaj miarę kata nachylenia tej prostej do osi ox jesli: k:y=1−pierwiastek z 3x
1
aga:
a) Ile jest liczb trzycyfrowych podzielnych przez 5? b) Ile jest liczb pięciocyfrowych podzielnych przez 5, w których mogą występować cyfry:
1
aga:
Ile jest możliwych kodów, w których na początku występują dwie litery, a następnie dwie cyfry(litery i cyfry mogą się powtarzać), jeśli wykorzystujemy:
1
Malwina. :
(1+cosα)(1−cosα) = sin
2
α
2
Maaa:
KTÓRE WYRAZY CIĄGU SĄ RÓWNE ZERU? an=2(n+1)*(n−2)
8
xoxo:
Dana jest funkcja f(x)= mx
2
+ (m−6)x+ 8− m. Dla jakich wartości parametru m zbiór wartości tej funkcji jest równy (−
∞
;18)?
11
Piterek1994:
Rozwiązywałem sobie równania z pewnego zadania i trafiłem na takie coś: sin
7
x * cos
7
x =
1
i nie mam pomysłu. Przykład nawet mi wydaję się banalny, ale jednak nie mam pomysłu
128
. Więc może ktoś podpowie jak to zrobić, albo chociaż jak zacząć? Z góry dzięki
16
szklanka:
4
błagam pomocy !:
Dany jest romb,którego kąt ostry ma miarę 45 stopni, a jego pole jest równe 50√2 , oblicz wysokość tego rombu.
1
EWWWA:
Promienie słoneczne padają pod kątem 16 stopni. Oblicz długość cienia , który rzuca drzewo mające 12,5 m wysokości.
1
tom:
Czy mógłby mi ktoś rozpisać ten jeden przykład krok po kroku jak usunąć niewymierność z mianownika ?
3
KOSTEK:
ze zbioru liczb 1−7 losujemy jedną zwracamy tą liczbę i losujemy ponownie. Wypisz zdarzenia elementarne sprzyjające zdarzeniom.
1
Martyna:
Błagam czy mógłby mi ktoś pomóc
? http://matematyka.pisz.pl/forum/153845.html
1
KOSTEK:
zdarzenia losowe. qwerty: ze zbioru liczb 1−7 losujemy jedną zwracamy tą liczbę i losujemy ponownie. Wypisz zdarzenia elementarne sprzyjające zdarzeniom. A−otrzymamy 2 razy liczbę
3
Seba:
rozłóż wielomian na czynniki za pomocą wzorów skróconego mnożenia a) 8x
2
+1
3
klik:
mam problem z logiką jak określić wartość logiczną A) Jeśli liczba jest parzysta, to jest podzielna przez 12. Przecież nie mogę określić wartości poprzednika nie wiem jaka to liczba
1
szklanka:
Ile to jest −0 +4
1
Martyna:
2
szklanka:
3
kubba:
1/ Wyznacz wartość parametru m, dla których równanie lx−1l=m ma dwa pierwiastki różnych znaków. 2/ Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór rozwiązań równania lx+yl=lxl+lyl
1
EWWWA:
Drzewo mające 14 m wysokości , rosnące na równinie , rzuca cień długości 23 m .Pod jakim kątem padają promienie słoneczne.
1
janusz:
Średnie zarobki w pewnej firmie wynoszą 4000 zl,odchylenie standardowe od sredniej jest rowne 2000 zl . Oblicz jak zmienią się średnia i odchylenie standardowe jeżeli każdy pracownik
1
Ada:
Liczbe x przedstaw w postaci a
w
, gdzie a jest liczba naturalną, natomiast w jest liczba wymierną:
0
gosia:
Dany jest romb,którego kąt ostry ma miarę 45 stopni, a jego pole jest równe 50
√
2
, oblicz wysokość tego rombu.
0
Jusia:
Oblicz miejsce zerowe funkcji: a) y=6x
2
+ x
5
gość:
Sprawdź, czy punkty A, B i C są współliniowe.
0
Bartek:
log62 * log63
2
Reda18:
Które wyrazy ciągu są równe zeru? a) an=n
2
−8n+15
5
Bartek:
log
6
2 * log
6
3
0
...:
http://matematyka.pisz.pl/forum/153841.html
2
Marek:
xdx
Jak metodą nieoznaczonych współczynników rozwiązać całkę ∫0, 1:
?
1−x
2
Kasiaa:
Proszę o pomoc w tym przykładzie. Tzn mam ich dużo więcej a chciałabym zrozumieć na jakiej zasadzie je rozwiązujemy
3
lokop:
liczba a przy dzieleniu przez 3 daje reszte 2 zas przy dzieleniu przez 4 daje reszte 1. jaka jest reszta z dzielenia liczby a przez 12?
5
szklanka:
wyliczyć x
3
żeglarz:
gdzie popelnilem blad?
x−2y+4
y=
/*3
3
y+3=4x
0
bum:
napisz dowód na wzór (n−2) * 180
0
6
Michał:
Dobrze to chociaż mam ,proszę o sprawdzenie i jak co to o wytyczenie błędów.
0
Agnieszka:
Utwórz negację zdania i oceń wartość logiczną zdania oraz jego zaprzeczenia : a)., 7:2>1 b). każdy kwadrat ma oś symetrii , c). 0:3=5 , d). ~(3*5=20)
0
lokop:
liczba a przy dzieleniu przez 3 daje reszte 2 zas przy dzieleniu przez 4 daje reszte 1. jaka jest reszta z dzielenia liczby a przez 12? pomoże ktoś?
22
Mika:
oblicz ile to jest cos3α chodzi mi o rozpisanie.. nie tylko koniec tego przykładu na podstawie wzorów
3
...:
1)log
5
20 * log
2
5 + log
2
2
0
qwerty:
ze zbioru liczb 1−7 losujemy jedną zwracamy tą liczbę i losujemy ponownie. Wypisz zdarzenia elementarne sprzyjające zdarzeniom.
1
Mazet:
Cześć, potrzebuję pomocy z zadaniem, wielkie dzięki z góry za odpowiedź.
0
pomocy:
witam prosze o pomoc w tych dwoch zadaniach potrzebuje wskazowek jak rozwiazywac takie zadania
13
Martyna:
Proszę o pomoc:
4
baskasso:
co jest czym w równaniu walca x
2
+y
2
=1 , promień podstawy to pewnie 1, A(0,0) to środek podstawy? a wysokość?
3
bagatelka:
uzasadnij, że dla dowolnej liczby naturalnej dodatniej liczba n(n−1)(n+1) jest podzielna przez 6. Bardzo proszę o pomoc. próbowałam przekształcić wzór ale nie bardzo mi coś z tego wychodzi
3
Aga:
oblicz pole trojkata prostokatnego wiedzac ze jego obwod wynosi 36 a dlugosci bokow sa trzema kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego.
1
wojtas:
w(x)=(x
2
−x+1)
100
oblicz sumę współczynników wielomianu
4
Krzychu:
:::rysunek::: Kąt fioletowy ma 10
o
. Ile ma kąt α?
2
kubba:
Rozwiąż równanie llx−2l+xl=4
15
lukasz:
wyrażenia wymierne lukasz: witam i prosze o pomoc w zadaniu z wyrażeń wymiernych a chodzi o czy liczba 2 należy do dziedziny wyrażenia
3
płotka:
rozwiaz algebraicznie uklad rownan:
3
Dudson:
Mam podać pierwiastki tego wielomianu: (z−m
2
)(x+4m−1)(x+2m)
5
Piotr:
Krókie pytanko , krótka odpowiedź .Pochodna z tego ,ile wynosi:
0
marian:
:::rysunek::: Na rysunku obok przedstawiono wykresy wielomianów f(x)=x, g(x)=x
2
oraz wielomianu
1
tomm:
Rozwiąż równanie :
3
1
lx−1l+lxl=2 czy rozwiązaniem będzie x
1
=
i x
2
=−
2
2
0
meduza:
Mam do zrobienia 3 zadania coś tam rozwiazalam ale nie wiem czy dobrze 1. uczen ma odrobic prace domowa z 7 przedmiotow. na ile sposobów moze ustalic kolejnosc
1
marian:
Określ stopień wielomianu u+w w zależności od parametrów a i b. u(x)=(a+1)x
4
−bx
3
+2x
2
+1
6
Dudson:
x
3
+6x
2
+2x−9 Poratuje ktoś
1
baskasso:
jak chcę obliczyć pochodną cząstkową po x z x*
√
1+y
+y*
√
1+x
.
1
Indi:
W okrąg o promieniu 4 cm wpisano trapez równoramienny którego podstawa jest średnicą okręgu, a ramię ma długość 4 cm. .Oblicz pole tego trapezu oraz miarę kąta między przekątnymi
1
Magda:
Punkty P(1,a), Q(−1, b), R(2, c), S(3, d) należą do wykresu wielomianu w(x) = x
4
−
3
2
x
3
−
11
2
x
2
+ 3x + 4. Wyznacz a, b, c, d.
0
Dawid:
oblicz nierówność log
2
(x
2
−1)<1
6
zzz:
a
5
8899:
Przekątne trapezu dzielą go na 4 trojkaty. oblicz pole trapezu, wiedzac ze pola trojkatow przyleglych do podstaw ttego trapezu sa odpowiednio rowne 2 i 3. wyprowadz wzor w przypadku
4
ANNA:
wYZNACZ DZIEDZINE FUNKCJI
0
Ewelina:
Wyznacz wspólczynnik a wielomianu w, jeśli : a) w(x) = ax2 + x + 1, w(1) = 3,
0
Ewelina:
4
Ewelina:
1
...:
Proste proste l:y=mx+n i k:y=nx+m są prostopadłe. Ich punkt przecięcia leży na prostej o równaniu y=−2x. Wyznacz równania prostych l i k.
0
marlena:
jak obliczyć dla kąta ostrego do uzupełnienia tabelki wartości kąta alfa, dla sinus, cosinus, tanges i contages?
3
Ewelina:
Które z punktów P, Q, R należą do wykresu wielomianu w? a) w(x) = 2x3 − 3x2 − 5x + 1, P(−2,7), Q(0,1), R(2,−5)
34
niepozorny:
√
10+x
+
√
10−x
= x/3
1
Angelika M.:
Z punktu zewnętrznego A poprowadzono styczne AB i AC do okręgu o środku O ( B i C− punkty styczności ). Wykaż że jeśli miara kąta między stycznymi równa się mierze kąta zawartego
14
Artur z miasta Neptuna:
Nie masz przycisku rysuje ? Jezeli tak to zwieksz obraz strony−tez tak mialem na jednym komputerze
10
lukasz:
2x
2
+10x
x
2
−25
prosze o pomoc w jaki sposub to uprościć
0
Angelika M.:
Z punktu zewnętrznego A poprowadzono styczne AB i AC do okręgu o środku O ( B i
5
pati:
wiedzac ze wektory a i b sa rowne wyznacz wartosci parametrow m i n jesli a= [3m−4, m−8]
4
Piotr:
Witajcie . Prosiłbym was o wytłumaczenie mi metody eliminacji gaussa ja to słabo rozumiem .Tu mam taki przykład:
1
szklanka:
10
pati:
Punkty A(−3,−1), B(1,2), C(2,5) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD. a) Oblicz współrzędne wierzchołka D.
5
lukasz:
4x
3
+2x+1
2x
2
−7x+6
jak wyliczyć tu dziedzinę prosił bym o szczegułową instrukcje
3
Iza:
dla jakich wartości parametru m rownanie mx
2
+(m−3)x+2−m=0 ma co najmniej jedno rozwiązanie dodatnie?
0
katarzynka:
w trojkącie rownoramiennym ABC (AC=BC) AB =16 cm a wysokosc CD = 6 cm. oblicz odległosc punktu D od ramiona trojkata. prosze o pomoc ..! z góry dziekuje
0
ana:
Pan Kozłowski złożył do banku 8000zł, a po upływie pierwszego i każdego następnego roku wpłacał po 1000zł. Jaka otrzymał kwotę jeśli oszczędzał 12 lat. Przez cały czas oszczędzania
4
zadanie:
Z 4 liczb : a
1
, a
2
, a
3
, a
4
trzy pierwsze sa kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego a trzy ostatnie trzeba wyrazami ciagu arytmetycznego. Znajdz te liczby, jezeli wiesz, że : a
1
+ a
4
3
szklanka:
4
Tara:
Całka oznaczona: Dla MISTRZÓW
2
Ann.:
W trapez równoramienny wpisano okrąg. Oblicz obwód i pole trapezu jeżeli jego przekątna ma długość 6cm. a promień okręgu jest równy 2cm.
0
mast:
jak ograniczyc r we wspolrzednych biegunowych w calce podwojnej jezeli mam kolo o wzorze x2+y2−2y=3
5
lukasz:
prosze o pomoc podaj dziedzinę wyrażenia
1
waso:
(2√3−x)(√3+1)=7+√3 powinno wyjsc 2−√3 juz kilka razy rozwiązywałam ten przykład i mi nie wychodzi, może ktoś pomoże
2
Mariolka:
Jeszcze jedno zadanko... Mam podany wzor funkcji jako: b
2
x
2
+bx−b i ze wartość minimalna wynosi −4...
1
mast:
jak ograniczyc r we wspolrzednych biegunowych w calce podwojnej jezeli mam kolo o wzorze x
2
+y
2
−2y=3
6
szklanka:
3
Gocha:
niby banalne, ale ja nie ogarniam jak to zrobić. mam rozwiązać nierówność x
2
≤ 7x Proszę o pomoc i wyjaśnienie czemu tak, a nie inaczej trzeba zrobić.
1
Mariolka:
Wyznacz wzor funkcji liniowej, jesli wies, ze jej miejscem zerowym jest (−2) a wykreślenie jest linia prosta najchłodniej do osi OX pod katem rozpatrywać α, takiej ze sinα=
3
5
.
3
Nei:
(2
√
3
−x)(
√
3
+1)=7+
√
3
powinno wyjsc 2−
√
3
juz kilka razy rozwiązywałam ten przykład i mi nie wychodzi, może ktoś pomoże
21
krisek:
pola obszarow ograniczonych krzywymi
9
dorka:
−
√
5
x
2
+ 16x=0
2
infii:
5
Mam dane punkty X' i X jak znaleźć środek jednokładności S gdy skala wynosi
.
3
12
pinky1909:
jak będzie wyglądać x
2
+ y
2
− 2y= 3 w postaci parametrycznej ?
12
szklanka:
2
damian:
prosze o pomoc w tym zadaniu: ∫dx/(x
2
−6x+10)(x+1)
4
ewelina:
∫∫ydxdy D: x
2
+y
2
≤4
4
szklanka:
Dlaczego w(x)= 2(x−1)(x−3)(x−5)
3
jest wielomianem piątego stopnia
2
szklanka:
1
pinky1909:
∬(x
2
+ y
2
) dx dy gdzie K jest kołem x
2
+y
2
−2y=3 jak to obliczyć
k
0
kampo:
hej mam prosbe. obliczyłam zadanie ale chciałabym mieć pewność czy jest dobrze: funckja f(x)=arctgx−x jest
6
Łukasz:
ile wynosi ∫ln(xy)
5
Artur z miasta Neptuna:
Blad zrobilem ... tam przeciez ma byc f(x)=f(
1−x
)
6
Koral:
Niech a,b > 0. Wykaż, że jeśli x<1, to a
x
+ b
x
> (a+b)
x
Nie daje rady z tym zadaniem
0
Kamila:
nikt nie pomoze zrobic wczesniejsze zadanie?
0
Kamila:
jak to zrobić?
2
ewelina:
∫∫1/
√
x
2
+y
2
dxdy = ?
26
patrycja:
Jak obliczyc powierzchnie przekroju szescianu, zawierajacego srodki sasiednich kraawedzi podstaw z wierzcholkiem najbardziej oddalonym od tego odcinka. Bardzo prosze o dokladna pomoc.
0
wsl:
Witam. Mam pytanie: czy w najbliższym czasie planujesz rozszerzyć bazę materiałów, które są zawarte w serwisie http://fizyka.pisz.pl/ ?
7
Olo:
Całka oznaczona: Z góry dziękuję
1
Patka:
Proszę, podajcie przykład macierzy rzędu 1
9
Basia:
prosze o pomoc rozniczka 1 rzedu
6
Patka:
* Przedstawić graficznie przykładowe punkty, w których granica nie istnieje oraz takie , w ktorych istnieje
1
A:
Prosze o sprawdzenie zadania i uwagi do pozostalych
14
baskasso:
Zbadaj znieżność cigu a
n
=
n
√
1+(−1)
n