Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych wiedząc, że:
Ania: | | 11 | | 3 | |
ctgx= |
| i x=(π, |
| π) |
| | 60 | | 2 | |
6 wrz 21:05
ICSP: 1
o najpierw policz tgx :
tgx * ctgx = 1
2
o
Z układu równań :
sin
2x + cos
2x = 1
obliczysz pozostałe wartości funkcji. Pamiętamy tylko o tym ze :
w III ćwiartce :
sinx < 0
cosx < 0
tgx > 0
ctgx > 0
6 wrz 21:06
Bogdan:

albo prawie bez wzorów i równań:
c =
√602 + 112 = 61
| | 60 | | 11 | | 60 | |
sinα = |
| , cosα = |
| , tgα = |
| |
| | 61 | | 61 | | 11 | |
| | 3 | |
dla x∊(π, |
| π): sinx < 0, cosx < 0, tgx > 0, ctgx > 0 |
| | 2 | |
| | 60 | | 11 | | 60 | |
sinα = − |
| , cosα = − |
| , tgα = |
| |
| | 61 | | 61 | | 11 | |
6 wrz 21:16