matematykaszkolna.pl
nierownosc asia: mam funkcje f(x)= − 3x2 − 2x +1≥0 x1=1/3 x2=−1 i wyjdzie z tego ze x nalezy do? jaki przedzial ? , parabola do dolu.. dlaej nie wiem jak to okreslic ze od <−1;1/3> czy to zle ?
6 wrz 00:40
Piotr: rysunek teraz widzisz ?
6 wrz 00:45
Piotr: f(x)= − 3x2 − 2x +1≥0 a ten zapis nie jest poprawny
6 wrz 00:46
anmario: Namaluj sobie, powiedzmy, prostą y = 2x+2, czyli f(x) = 2x+2 Jeżeli namalowałaś spójrz na wykres i odpowiedz na pytanie: dla jakich x funkcja f(x)>0 ? Jeżeli poprawnie sporządziłaś wykres powinnaś odpowiedzieć: dla wszystkich x począwszy od −1 w górę, ale bez x= −1, no bo wtedy f(x) = 0 a ma być większe niż zero. Zapiszesz to tak: f(x) > 0 dla x ∊ (−1;) Rozwiązałaś nierówność graficznie. Możesz ją rozwiązać analitycznie, w tym celu musisz rozwiązać nierówność: f(x) > 0, czyli, w tym przypadku: 2x+2 > 0 wyjdzie to samo co przedtem, x ∊ (−1;) Jaki związek ma to z Twoim zadaniem? Ano ścisły. Narysuj parabolę y = −3x2 − 2x +1 i znajdź wartości x, dla których f(x) > 0
6 wrz 00:54
Ajtek: (...) Rozwiązałaś nierówność graficznie. Możesz ją rozwiązać analitycznie, (...)]] Nie analitycznie tylko algebraicznie.
6 wrz 00:58
Piotr: a cóż to za kombinacje emotka https://matematykaszkolna.pl/strona/93.html
6 wrz 01:02
anmario: Otóż analitycznie właśnie, rozwiązania algebraiczne to jedna z metod analitycznego podejścia do rozwiązywanych zagadnień i rzeczywiście, w tym wypadku została taka zastosowana. Mam nadzieję, że przyłożysz się do zrozumienia tego co tu napisałem skoro zdecydowałeś się mnie poprawić emotka
6 wrz 01:16