nierownosc
asia: mam funkcje
f(x)= − 3x2 − 2x +1≥0
x1=1/3
x2=−1
i wyjdzie z tego ze x nalezy do? jaki przedzial ? , parabola do dolu.. dlaej nie wiem jak to
okreslic ze od <−1;1/3> czy to zle ?
6 wrz 00:40
Piotr:

teraz widzisz ?
6 wrz 00:45
Piotr:
f(x)= − 3x2 − 2x +1≥0
a ten zapis nie jest poprawny
6 wrz 00:46
anmario:
Namaluj sobie, powiedzmy, prostą y = 2x+2, czyli f(x) = 2x+2
Jeżeli namalowałaś spójrz na wykres i odpowiedz na pytanie: dla jakich x funkcja f(x)>0 ?
Jeżeli poprawnie sporządziłaś wykres powinnaś odpowiedzieć: dla wszystkich x począwszy od −1 w
górę, ale bez x= −1, no bo wtedy f(x) = 0 a ma być większe niż zero. Zapiszesz to tak:
f(x) > 0 dla x ∊ (−1;∞)
Rozwiązałaś nierówność graficznie. Możesz ją rozwiązać analitycznie, w tym celu musisz
rozwiązać nierówność:
f(x) > 0, czyli, w tym przypadku:
2x+2 > 0
wyjdzie to samo co przedtem, x ∊ (−1;∞)
Jaki związek ma to z Twoim zadaniem? Ano ścisły.
Narysuj parabolę y = −3x2 − 2x +1
i znajdź wartości x, dla których f(x) > 0
6 wrz 00:54
Ajtek:
(...) Rozwiązałaś nierówność graficznie. Możesz ją rozwiązać analitycznie, (...)]]
Nie analitycznie tylko algebraicznie.
6 wrz 00:58
6 wrz 01:02
anmario:
Otóż analitycznie właśnie, rozwiązania algebraiczne to jedna z metod analitycznego podejścia do
rozwiązywanych zagadnień i rzeczywiście, w tym wypadku została taka zastosowana. Mam nadzieję,
że przyłożysz się do zrozumienia tego co tu napisałem skoro zdecydowałeś się mnie poprawić
6 wrz 01:16