statystyka
janusz: Średnie zarobki w pewnej firmie wynoszą 4000 zl,odchylenie standardowe od sredniej jest rowne
2000 zl . Oblicz jak zmienią się średnia i odchylenie standardowe jeżeli każdy pracownik
dostanie podwyżkę w wysokości 500 zł.
6 wrz 19:13
Maslanek: Oznaczę średnią jako δ:
| | (a1+500)+(a2+500)+(a3+500)+...(an+500) | | a1+a2+a3+a4+...+an + n*500 | |
δ2= |
| = |
| = |
| | n | | n | |
| a1+a2+a3+...+an | | n*500 | |
| + |
| = δ1+500. |
| n | | n | |
| | (a1+500−δ2)2+...+(an+500−δ2)2 | | (a1−δ1)2+...+(an−δ1)2 | |
σ22= |
| = |
| = σ12. |
| | n | | n | |
Czyli odchylenie standardowe nie zmienia się.
6 wrz 21:07