UPROŚĆ
lukasz: prosze o pomoc w jaki sposub to uprościć
6 wrz 16:57
Piotr:
najpierw wyznacz dziedzine
| 2x(x+5) | | 2x | |
| = |
| |
| (x−5)(x+5) | | x−5 | |
6 wrz 16:59
6 wrz 17:06
Piotr:
sprobuj sam i podaj dziedzine !
6 wrz 17:08
lukasz: dziedzina mi wyszł −2 i 2
6 wrz 17:09
lukasz: i co dalej
6 wrz 17:11
Piotr:
to bardzo źle Ci wyszla. gdyby do dziedziny nalezaly tylko 2 liczby to niezla funkcja by to
byla

licz x
2+4 ≠ 0 i wtedy dziedzina jest zbior liczb rzeczywistych oprocz tego co wyliczysz.
6 wrz 17:12
lukasz: ale to mają być liczby wymierne nie funkcje
6 wrz 17:15
lukasz: x2+4=0
(x−2)(x+2)=0
X=2 i x=−2
6 wrz 17:17
6 wrz 17:17
Piotr:
a stworzyles nowy wzor ? bo ja takiego nie znam.
znam za to taki :
a2 − b2 = (a−b)(a+b)
6 wrz 17:18