Sprawdź, czy punkty A, B i C są współliniowe.
gość: Sprawdź, czy punkty A, B i C są współliniowe.
a) |AC| = 9 |AC| = 6 |BC| = 5
b) |AB| = 15, |AC| = 9, |BC| = 6
6 wrz 19:03
gość: Pomóżcie, bo mi chyba źle to wyszło, ale nie wiem czemu
6 wrz 19:24
gość: Mógłby mi Ktoś powiedzieć co mam w tym źle?
a) 6−5<9<6+5 1<9<11 prawda
9−5<6<9+5 4<6<14 prawda
9−6<5<9+6 3<5<15 prawda
Jak dla mnie te punkty są współliniowe, a w odpowiedziach jest odwrotnie
b) 9−6<15<9+6 3<15<15 fałsz
15−6<9<15+6 9<9<21 fałsz
15−9<6<15+9 6<6<24 fałsz
Wg mnie te punkty nie są współliniowe, w odp. jest odwrotnie
6 wrz 20:21
Aga1.: Sprawdzasz, czy najdłuższy= sumie dwóch pozostałych.
6 wrz 20:25
Aga1.: Punkty współliniowe leżą na jednej prostej, a Ty sprawdzałeś/aś, czy z tych odcinków da się
zbudować trójkąt.
6 wrz 20:28
gość: ok, dzięki za pomoc
6 wrz 20:48
ASas: cxc
9 gru 19:41