| 2 | 1 | 1 | |||
= | − | ||||
| x | y | z |
| 1 | 2 | 1 | |||
= | + | ||||
| y | x | z |
| 6 | 6 | 1 | 1 | |||||
inny przykład: | = 2 ⇒ 3 = | albo | = 5 ⇒ x = | |||||
| 3 | 2 | x | 5 |
| 2 | 1 | 1 | |||
= | − | // * y | |||
| x | y | z |
| 2y | y | ||
= 1 − | |||
| x | z |
| 2y | y | ||
+ | = 1 | ||
| x | z |
| 2yz | yx | ||
+ | = 1 | ||
| xz | xz |
| xz | ||
y = | ||
| 2z + x |
!
| 1 | 2 | 1 | ||||
pokażę alternatywne i krótsze rozwiązanie: | = | + | ||||
| y | x | z |
| 1 | xz | xz | |||||||||||||||||||
y = | * | = | |||||||||||||||||||
| xz | 2z + x |
| 2yz | yx | ||
+ | = 1 tutaj? odp: wspólny mianownik, później pomnożyłem przez xz, żeby | ||
| xz | xz |
Pozdrawiam
już rozumiem
! pozdrawiam