Liczby rzeczywiste
Koral: Niech a,b > 0. Wykaż, że jeśli x<1, to ax + bx > (a+b)x
Nie daje rady z tym zadaniem
6 wrz 13:00
Koral: Artur z miasta Neptuna wytłumacz mi bo nie rozumiem
6 wrz 13:48
AC:
Ponieważ nierówność jest jednorodna to możemy przyjąć, że
a+b=1 i wtedy
ax + bx > 1 przy warunkach 0< a,b < 1
wiemy, że funkcja wykładnicza dla takiej podstawy a<1 jest malejąca
czyli
dla x < 1 ⇒ ax > a1
i
dla x < 1 ⇒ bx > b1
dodając stronami
ax + bx > a + b = 1
c.n.w.
6 wrz 14:30
anmario:
Nie rozumiem wynikającego ponoć z jednorodności tej nierówności założenia, że a+b = 1 Poza tym
zwyczajnie − a nie może być równe 2 natomiast b powiedzmy 3 dla przykładu? Wtedy a+b = 5
przecież.
Dowód należy przeprowadzić dzieląc obie strony przez a
x co sprowadzi tą nierówność do:
| | b | |
1 + tx > (1+t)x gdzie t = |
| |
| | a | |
czego już łatwo dowieść korzystając z twierdzenia Bernoulliego
6 wrz 14:50
AC:
Wyjaśnienie dlaczego można takie przyjąć założenie masz tutaj:
153437
6 wrz 15:02
AC:
a z twierdzenia Bernoulliego tego się nie wykaże.
6 wrz 15:09
anmario: Świetne, dzięki. Człowiek uczy się całe życie

Z twierdzenia Bernoulliego da się to też wykazać. Dowód, prawie w całości, jest powyżej. Jeżeli
Cię nie przekonuje zajrzyj tutaj:
http://www.math.uni.wroc.pl/~glowacki/analizaB/skrypt.pdf
str 7 tw 1.15
Wprawdzie dowodzona jest zależność nieco inna, ale identycznym, jak tam pokazany, sposobem
można udowodnić tą powyżej
6 wrz 15:51