Nierówność jednorodna.
Timmy: Często w zadaniach na dowodzenie nierówności jest coś takiego "nierówność jest jednorodna, więc
możemy przyjąć, że a+b+c = 1"
Mógłby mi ktoś prosto wytłumaczyć dlaczego tak jest i co za tym idzie, kiedy można to stosować?
Vax: Przykładowo nierówność:
a+b+c ≥ 3
3√abc
Jest jednorodna, czyli możemy założyć dowolną symetryczną równość, tj, że a+b+c=1 albo, że
abc=1, albo ab+ac+bc=1 albo a
2+b
2+c
2=10 etc. Skąd to wynika i kiedy nierówność jest
jednorodna ? Jest jednorodna, jeżeli podstawiając w naszej nierówności a = ka' , b = kb' , c =
kc' dla dowolnej stałej k dostajemy tą samą nierówność dla trójki (a',b',c'). Przykładowo
nasza nierówność jest symetryczna, gdyż podstawiając jak wyżej dostajemy:
ka'+kb'+kc' ≥ 3
3√a'b'c'k3 = 3k
3√a'b'c'/:k ⇔ a'+b'+c' ≥ 3
3√a'b'c'
Widzimy zatem, że prawdziwość tezy dla trójki (a,b,c) jest równoważna prawdziwości tezy dla
trójki (ka' , kb' , kc') gdzie k jest dowolnie dobrane. Połóżmy więc na przykład k =
| | 1 | |
|
| , czyli jak wcześniej zauważyliśmy prawdziwość tezy dla trójki (a,b,c) jest |
| | a'b'c' | |
| | a' | | b' | | c' | |
równoważna prawdziwości tezy dla trójki ( |
| , |
| , |
| ), ale ta |
| | a'b'c' | | a'b'c' | | a'b'c' | |
trójka spełnia założenie abc=1, czyli możemy założyć w naszej nierówności, że abc=1. Podobnie
| | 2 | |
wstawiając np k = |
| dostajemy, że możemy założyć, że abc=2, albo wstawiając k = |
| | a'b'c | |
| | 1 | |
|
| dostajemy, że a+b+c=1  Po przerobieniu kilku przykładów od razu będziesz |
| | a'+b'+c' | |
widział, czy dana nierówność jest jednorodna czy nie, bez potrzeby podstawiania jak wyżej. Po
prostu patrzysz na każdy składnik po lewej i prawej stronie i każdy z nich ma być tego samego
stopnia, przykładowo my mamy a+b+c ≥ 3
3√abc, po lewej stronie każdy składnik jest stopnia 1
(a = a
1), więc cała lewa strona jest stopnia 1, prawa strona jest również stopnia 1, gdyż abc
| | 1 | |
jest stopnia 3, więc 3√abc jest stopnia 1  Podobnie |
| jest stopnia −1, |
| | a+b | |
| | √a | | 1 | |
|
| jest stopnia − |
| itd  |
| | √b2+c2 | | 2 | |
Pozdrawiam.