oblicz:
płotka: rozwiaz algebraicznie uklad rownan:
0,5x+0,75y=2
0,25y=3+x
napiszcie jak to obliczacie?
6 wrz 17:50
płotka: najkrotsza metoda najlepiej
6 wrz 17:51
ICSP: przemnażam pierwsze przez −1 a drugie przez 3
−0,5x − 0,7y = −2
−3x +0,75y = 9
metoda przeciwnych współczynników i mam :
−3,5x = 7
x = −2
y jest już do policzenia dla Ciebie
6 wrz 17:52
płotka: nie rozumiem metody:
sprobowalem na latwiejszym przykladzie i zle mi wyszlo powiedzcie gdzie robie blad?
y+3=4x
−x+y=4
−4x+y=−3 /*(−1)
−x=y=4
4x−y=3
3x=7
| | 7 | | 7 | | 12 | | 7 | | 19 | |
−x+y=4 => − |
| +y=4 => y=4+ |
| => y= |
| + |
| => y= |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
6 wrz 18:07