zadanie wartość bezwzględna
szklanka:
Jeżeli p < 0 to wyrażenie |p| +|1−2p| mozna zapisać w postaci
A. −3p+1
B. −p+1
C. 3p−1
D. 3p+1
Ja zacząłem od opuszczenia wartości bezwzględnej −(1−2p)= −1+2p =2p−1
p<0 czyli |p|= −p
−p+2p−1 =p+1 , ale wynik ma wyść −3p+1 , co robię źle ?
6 wrz 16:08
ZKS:
A dla p < 0 wartość 1 − 2p jest > 0 czy < 0?
6 wrz 16:10
ICSP: 1 − 2p dla p < 0 jest zawsze dodatnie więc opuszczasz bez zmiany znaku .
6 wrz 16:11
szklanka: aha bo gdyby na przykład p = −3 to 1−2(−3) =7 i jest dodatnie
6 wrz 16:13