proszę o dokładne rozpisanie i wytłumaczenie, bo strasznie mi sie to miesza :)
bugi: Jak to sprowadzić do wspólnego mianownika? :
6 wrz 23:13
Piotr:
mianowniki : a,b,c to wspolny mianownik a*b*c. skorzystaj z tego.
6 wrz 23:15
bugi: ale ja to wiem, proszę o rozpisanie bo mi się to myli i nie wychodzi...
6 wrz 23:16
Piotr:
to moze zapisz i zobaczymy co robisz źle.
6 wrz 23:17
asdf:
podpowiedź:
| | 3(t + 1)(t + 2) | |
U{3]{t} = |
| |
| | t(t + 1)(t + 2) | |
6 wrz 23:18
bugi: | | 3t2 + 3t + 6t + 6 −3t2 − 3t − 4t2 − 8t | |
= |
| = 0 |
| | t(t + 2)(t+1) | |
6 wrz 23:22
bugi: znaczy tam nie ma być zera.
6 wrz 23:23
Piotr:
@asdf sprawdzisz ? mi sie nie chce
6 wrz 23:25
asdf: @Piotr ok
| 3(t + 1)(t + 2) − 3t(t + 1) − 4t(t + 2) | |
| = |
| t(t + 2)(t + 1) | |
| 3(t2 + 3t + 3) − 3t2 − 3t − 4t2 − 8 | |
| = |
| t(t + 1)(t +2) | |
| 3t2 + 9t + 9 − 3t2 − 3t − 4t2 − 8 | |
| = |
| t(t + 1)(t + 2) | |
| −4t2 + 6t + 1 | |
| |
| t(t + 1)(t + 2) | |
mi tak wychodzi
6 wrz 23:33
Letty: błąd, w drugiej linijce powinno być : (3(t2 + 3t + 2)
6 wrz 23:37
Piotr:
błąd w drugirj linicje. nie powinno byc w pierwszym nawiasie +3 tylko +2
6 wrz 23:38
Piotr:
a tak w ogole to dzieki
asdf
6 wrz 23:43
asdf: 
No rzeczywiście

sorki
6 wrz 23:49