rozkładanie wielomianów na czynniki
mala2:
(x2−6)3−8 = (x2−6)3−23
Zastosowałam wzór skróconego mnozenia a3−b3.
a=x2−6, b=23
Rozwiązuje to działanie, a właściwie już męczę się od dłuższego czasu. Na końcu mam w
rozkładzie x4 i nie umiem pozbyć się tego.
Proszę bardzo o pomoc.
6 wrz 23:45
ICSP: napisz po kolei do jakiego momentu doszłaś

Pomogę ci to zrobić dalej
6 wrz 23:49
mala2:
(x2 − 6)3 − 8 = (x2 − 6)3 − 23 =
(x2 − 6 − 2)[(x2 − 6)2 + 2(x2 − 6) + 22] =
(x2 − 8)(x4 − 12x2 + 36 + 2x2 − 12 + 4) =
(x2 − 8)(x4 − 10x2 + 28)
Bardzo dziekuję.
7 wrz 00:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
jeszcze tylko pierwszy nawias możesz rozłożyć ... drugiego nie tkniesz już (chyba że masz błąd
w rachunkach)
7 wrz 00:07
mala2: Dzięki. Ktoś mi wbił do głowy, że nie mogę mieć w rozkładzie wykładników potęg wyższych niż 2.

To nie tak?
7 wrz 00:10
Aga1.: tak, ale niekoniecznie łatwo się rozkłada.
7 wrz 00:11
ICSP: bardzo ale to bardzo ciekawy przykład

Zajmijmy się :
x
4 − 10x
2 + 28
otóż :
x
4 − 10x
2 + 28 =
x4 + 4√7x2 + 28 − 4
√7x
2 − 10x
2 = // na czerwono jest wzór
skróconego mnożenia // = (x
2 +2
√7)
2 − (x
√10 + 4√7)
2 = // korzystając ze wzoru a
2 −
b
2 otrzymuję // =
(x
2 − x
√10 + 4√7 + 2
√7)(x
2 + x
√10 + 4√7 + 2
√7)
Sprawdź wymnażając.
7 wrz 00:13
ICSP: każdy wielomian stopnia > 2 można sprowadzić do iloczynu wielomianów stopnia maksymalnie II
7 wrz 00:14
Piotr:
i co to ma byc?
mala2 rozłóż pierwszy i jest si
7 wrz 00:16
mala2: (x
2 − 2
√2)
2 = [x
2 − (2
√2)
2)]=
Już nie mam zdrowia do tego działania

Wychodzi minus przed nawiasem.
7 wrz 00:18
Piotr:
pierwszy to a2−b2
7 wrz 00:19
ICSP: Piotrze co Ci się nie podoba w moim rozkładzie

Prosty, przejrzysty, same podstawowe wzorki.
7 wrz 00:22
Piotr:
no super!
ICSP nie oszukujmy sie w wielomianach jestes juz ekspertem, a mi nawet by nie
chcialo sie tego sprawdzac jak to zasugerowales
7 wrz 00:25
ICSP: nie jestem ekspertem

Nadal interpolacji nie rozumiem
7 wrz 00:26
Piotr:
ale wzorki Cardano owszem
7 wrz 00:28
ICSP: oj
Piotrze Cardano jest moja drugą ulubioną metodą rozwiązywania równań wielomianowych
7 wrz 00:29
Trivial: ICSP, interpolacje to coś związanego z metodami numerycznymi?
7 wrz 00:29
ICSP: 
− interpolacja wielomianowa (Legrange'a) jest jedną z metod numerycznych
7 wrz 00:30
mala2: Wiem, tylko sie zakałupućkałam.
x2 − (√8)2 = x2 − (2√2)2 = (x − 2√2)(x + 2√2)
7 wrz 00:30
mala2: "interpolacja wielomianowa (Legrange'a)" ja mam problem z wymówieniem tego.
7 wrz 00:32
ICSP:
7 wrz 00:32
Bogdan:
chyba tak się to mowi: "lagranża"
7 wrz 00:33
Piotr:
mala2 dobrze
7 wrz 00:34
7 wrz 00:36
ICSP: źle wrzuciłaś
7 wrz 00:37
mala2: "lagranża" ładnie, światowo.
7 wrz 00:37
7 wrz 00:37
mala2: Do Pana/Pani ICSP Szkoda.
7 wrz 00:39
ICSP: i na przyszłość nie "czituj" wolframem
7 wrz 00:45
7 wrz 00:47
ICSP: to nie kopiuj bo duży pierwiastek zamienia ci się na dwa mniejsze i przez to zły wynik wychodzi
7 wrz 00:48
mala2: OK. Kolorowych snów.
7 wrz 00:53
mala2: @

ICSP
(x
2 − x\sqrt{10 + 4\sqrt7} + 2\sqrt7)(x
2 + x\sqrt{10 + 4\sqrt7} + 2\sqrt7) = x
4 − 10x
2 +
28
Niesamowite.
7 wrz 01:00
PW:
Ludzieeee!
Czym się właściwie zajmujemy? Autorka wpisu mala2 podała tożsamość
(x2−6)3 − 8 = (x2−6)3−23
i rzuciła hasło "rozkladanie wielomianów na czynniki". Do prześlicznych wniosków doszliśmy,
zamiast spytać o co jej właściwie idzie.
A swoją drogą rozkład wielomianu czwartego stopnia piękny.
8 wrz 17:01